Банкеръ Daily

Свят

Гърция облекчава ограниченията, наложени заради коронавируса

От днес в Гърция се отварят археологическите обекти

В съседна Гърция, която е силно зависима от туризма, правителството продължава да въвежда нови мерките за облекчаване на ограниченията, наложени  заради коронавируса, предават световните агенции.

Водят се разговори с Румъния, България, Сърбия, Република Северна Македония и се обсъждат начини и мерки да се отворят границите поне една към друга за летния сезон. 

От днес в Гърция се отварят археологическите обекти, зоопарковете, парковете, ботаническите градини, залите за залози, спортните зали, басейните, спортните площадки, спортните клубове.

Става възможно и да се пътува между отделните райони, както и по море до остров Крит и по суша до остров Евбея.

Заедно с това се възобновяват и часовете за прогимназиалните и гимназиалните класове.

Отварят се и търговските центрове и моловете при изискване за спазване на съответните мерки за безопасност и за определена площ на клиент. Могат да се подновяват и снимките на филмови продукции и театралните репетиции.

От 16 май гърците получиха разрешение да излязат на плажа.  Властите позволиха да отворят над 500 плажа. Туристическите компании се надяват да си върнат и чуждестранните туристи от юли, съобщава Ройтерс. Посетителите на плажовете трябва да спазват социална дистанция. Разрешено е да се събират най-много 40 души на 1000 квадратни метра, а чадърите трябва да бъдат на четири метра един от друг. Започват работа и плажните заведения, но няма да има маси за клиентите.

Тази сутрин на ГКПП "Кулата" с Гърция трафикът е нормален за товарни автомобили. Преустановено е обаче преминаването през ГКПП Златоград поради усложнение на епидемиологичната обстановка на гръцка територия. На останалите пунктове гръцките гранични власти временно пропускат само чужди граждани, които живеят или работят в Гърция, което трябва да се удостовери на границата с официален документ на гръцки език. Ограничението не се отнася за водачи на камиони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във