Банкеръ Daily

Свят

Гърция не иска парите на ЕС, а да се отърве от мигрантите

Финансовият период от 2021 до 2027 г. на политиката на ЕС за намаляване на социалните и териториалните различия между регионите предвижда финансиране за местни стратегии за интеграция на мигранти.

Областната управа на гръцките острови  в Северноегейско море обяви, че не иска парите на Европейския съюз, а да няма мигрантски лагери на тяхна територия. 

"Фондовете от политиката на сближаване на Европейския съюз в подкрепа на социалната и професионална интеграция на мигранти и бежанци няма да разрешат проблемите, с които се сблъскват гръцките острови, където има лагери, каза управител на региона в Северноегейско море Константинос Муцурис.

Той обясни, че от шест  години не са виждали солидарност и трябва сами да се справят с проблема. А проблемът са хиляди мигранти.

"Гърция не показа солидарност, Европа не показа солидарност “, оплака се Муцурис пред EURACTIV.

Финансовият период от 2021 до 2027 г. на политиката на ЕС за намаляване на социалните и териториалните различия между регионите предвижда финансиране за местни стратегии за интеграция на мигранти. Фондът за убежище и миграция ще се съсредоточи върху краткосрочните нужди на мигрантите при пристигането им, докато дългосрочната политика на сближаване ще подкрепи тяхната социална и професионална интеграция.

“Да, хубаво е да имаш тези пари, но не е всичко. Предпочитаме да не разполагаме с тези средства, но  да нямаме проблем с имиграцията тук “, каза Муцурис.

Евродепутатите обсъдиха в сряда ситуацията на гръцките острови и плановете за създаване на нов център за приемане и идентификация на остров Лесбос.

В дебат с представители на Европейската комисия и неправителствената организация Гръцки съвет за бежанците, Комитетът за граждански свободи разгледа най-новите данни за броя на хората, които пристигат и остават в приемните и спешните приюти, и  направи оценка на хуманитарната ситуация на място. В момента в Егейските острови има около 18 500 мигранти и търсещи убежище.

Европейската комисия предвижда  с участието на органи на ЕС и гръцките власти създаване на нов център за приемане на остров Лесбос до началото на септември 2021 г. Планът беше съгласуван след пожара, унищожил лагера Мория през септември м.г. Проектът трябва да допринесе за предлагането на адекватни условия за приемане на търсещите убежище, като същевременно гарантира необходимия скрининг и идентификация и че процедурите за убежище и връщане се управляват по-бързо. Това обаче не устройва местните жители. Те не искат лагерът да бъде изграден отново. 

Отговорът на ЕС на хуманитарната криза след разрушаването на лагера в Мория беше в центъра на пленарния дебат с комисар Илва Йохансон непосредствено след пожара, на 17 септември 2020 г. Миналата седмица евродепутатите отново направиха оценка на пленарното заседание за положението на бежанците и мигрантите в външните граници на ЕС.

Комитетът за граждански свободи многократно призовава ЕС и гръцкото правителство да приемат мерки за подобряване на условията на живот на бежанците на Беломорските острови и да гарантират, че молбите им за убежище се обработват безпроблемно.

Настоящите сътресения около граничната агенция на ЕС Фронтекс, която бе обвинена, че е връщала бежански лодки,  предизвика вътрешно разследване, както и призиви от Европейския парламент за повече прозрачност, за да се гарантира зачитането на правата на човека. 

Засега проблемът с бежанците и мигрантите на европейско ниво остава нерешен. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във