Банкеръ Daily

Гръцката преса:

Гърция матира Турция със споразумението си с Египет

Подписаното вчера в Кайро споразумение между Гърция и Египет за разграничаване на изключителните икономически зони в Средиземно море е водеща тема в днешния гръцки печат.

Повечето издания го разглеждат като отговор на подписания през ноември меморандум между Турция и либийското Правителство на националното съгласие, който според Атина я лишава от обширни и потенциално богати на нефт и природен газ райони, предава БТА.

"Историческо споразумение с Кайро и сблъсък с Анкара", пише на първа страница атинският ежедневник "Катимерини".

Вестникът коментира, че споразумението между Гърция и Египет за частично делимитиране на изключителните икономически зони създава нова ситуация в Източното Средиземноморие, защото "обезсилва" турско-либийския меморандум от ноември. Вестникът цитира и турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който е определил меморандума като "недействителен" и е заявил, че "това ще го докажем и на фронта, и на масата на преговорите". Същевременно Анкара е издала навигационно съобщение, с което оповестява, че ще извърши учения с употреба на бойни заряди между гръцките острови Родос и Кастелоризо на 10 и 11 август. След вчерашното подписване на споразумението между Атина и Кайро се говори, че Турция ще провали очакваните след посредничеството на Германия проучвателни контакти между Атина и Анкара. Засега обаче не е получавано подобно официално съобщение.

"Та неа" определя подписването на споразумението с Египет като матиращ ход на гръцката дипломация и също съобщава за очакванията, че предстоящите проучвателни контакти с Анкара ще бъдат осуетени. "Елефтерос типос" пък пише за "огромен дипломатически успех за страната".

Като "мат" от страна на Гърция в Средиземно море определя споразумението и солунският "Типос тесалоникис". Вестникът пише, че "новият съюз" (между Гърция и Египет) "изтласква" Турция, а Гърция отново поема контрола върху ходовете в региона. Според изданието дипломатически източници са казали, че споразумението, за което е преговаряно в продължение на 15 години, е сериозно и балансирано и укрепва правата на Гърция в Източното Средиземноморие, докато гневната реакция на Турция вече показва, че съюзът на Гърция и Египет изнервя съседите (турците - б.ред.) и създава нова реалност в региона.

Консервативният вестник "Естия" пише: "Гърция нахлу на 100 мили навътре в турско-либийския меморандум" и определя споразумението като принципно благоприятно за Гърция. Като подчертава, че най-важното е, че споразумението отхвърля турските претенции в района, вестникът поставя все още неизяснения въпрос какво точно въздействие е приело гръцкото правителство за островите Крит и Родос при определяне на зоните с Египет, а се е ограничило до съобщение за прилагане на "разпоредбите на международното право".

"Контра нюз" определя споразумението като "удар срещу Турция", но и предупреждава за опасността от нова ескалация на напрежението от страна на Ердоган. Вестникът се спира и на възможността спорът между Гърция и Турция за морските пространства да бъде отнесен пред Международния съд в Хага - нещо, което наскоро гръцкият премиер Кириакос Мицотакис определи като единствена възможност в случай, че двете страни не постигнат споразумение. Според изданието обаче въпросът е какво може да спечели Гърция от прибягване до съда в Хага и отговаря - "нищо".

Опозиционният вестник "Ефимерида тон синдактон" е по-критичен към споразумението между Гърция и Египет. Изданието съобщава, че Атина и Кайро са подписали документа изненадващо и го определя като "споразумение с неясни пунктове". Според вестника възникват въпроси около зоните край островите Крит и Родос, а правителството все още не е оповестило официално текста на споразумението, като единственото, което е известно, е една неофициална карта, която циркулира в печата. От опозиционните партии са реагирали сдържано и са поискали разяснения от правителството. Най-голямата опозиционна партия СИРИЗА е заявила, че с едно прибързано споразумение няма да бъде спряна турската агресивност, а според известната информация гръцкото правителство е приело намалено влияние на остров Крит при определяне на зоните, както и само частично делимитиране при остров Родос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във