Банкеръ Daily

Свят

Гърция изпрати военни на демилитаризиран остров до Турция

За "нова провокация" от страна на Атина пише тази сутрин турският в. "Йени шафак", според който Гърция с подкрепата на Франция засилва напрежението в Източно Средиземно море.

Гръцката армия е разположила военни на остров Кастелоризо, който се намира само на два километра от турското крайбрежие и според международните закони има демилитаризиран статут. Военните, в пълно бойно снаряжение, пристигнали на острова с туристически фериботи измежду туристите, а снимки на пристигането им били разпространени от френската агенция АФП, отбелязва още "Йени шафак".

"Гърците си го търсят", пише и в. "Сьозджу" по темата. Според изданието с изпращането на войниците на Кастелоризо Гърция изглежда се опитва да сплаши Турция. "Но силата не й стига", коментира вестникът.

В. "Миллиет" цитира изявление на турското външно министерство за о. Кастелоризо, в което говорителят Хами Аксой изтъква, че Турция "няма да позволи подобна провокация край бреговете й да постигне целта си". Аксой отбелязва, че островът има демилитаризиран статут по силата на Парижкия мирен договор от 1947 г.

По думите на говорителя, ако медийните съобщения за разполагане на военна сила на острова действително са верни, то това е "поредният знак за незачитането от Гърция на правото и за реалното й намерение в Източно Средиземно море".

Аксой отхвърли всякакви опити за незаконна промяна на статута на острова, но подчерта, че тази провокация няма да постигне целта си, тъй като Турция няма да позволи това.

"Подобни провокативни действия няма да имат никаква полза за Гърция. Ако Гърция продължи стъпките, задълбочаващи напрежението в района, тя ще бъде тази, която ще загуби. Турция е решена докрай да защитава правата и интересите си, произтичащи от международното право", подчерта говорителят.

Хами Аксой отговори и на изказване на френския президент Еманюел Макрон за Източното Средиземноморие, като предупреди, че "онези, които смятат, че теглят червени линии против справедливата кауза на Турция в Източно Средиземно море, единствено ще се изправят пред решителността на нашата страна". По думите на Аксой "червената линия в региона са правата на Турция и кипърските турци, произтичащи от международното право".

"Онези, които се виждат в гигантско огледало е време да погледнат истината. Времето, в което прехвърляха на картата империалистките си разбирания, е останало в миналото. Турция е достатъчно силна да отблъсне всеки, който се опита насилствено да отнеме законните й права и интереси, изпращайки "армада", добави Аксой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във