Банкеръ Daily

Свят

Гърция изненадващо подкрепи Турция в конфликта с Холандия

Гръцкият заместник-министър на външните работи Георгиос Катругалос заяви подкрепа за Анкара в кризата с Холандия. Тя се разрази след като холандските власти изгониха от страната турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая и не разрешиха на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да проведе митинг пред турската общност в Ротердам.

"Аз не бих искал да се намесвам във вътрешните политически проблеми на другите държави, но в Европа има принцип, който разрешава провеждането на такива прояви. Но може да има проблеми по отношение на вътрешната сигурност“, каза Катругалос.

Той обясни, че преди време имало подобни посещения от турска страна в Западна Тракия - компактно населена с мюсюлмани област на Гърция. Тогава нямало причина за налагане на забрани спрямо Турция.

“Не трябва да се провокират проблеми, които може да предизвикат проблеми в Европа", каза още Катругалос пред тв канал СКАЙ, цитиран от турските медии.

Той обясни и че Гърция винаги се е стремила да поддържа дружески отношения с Турция.

Изразеното от него мнение е изненадващ, но не маловажен знак на подкрепа за Турция на фона на конфликта във връзка със забраните, наложени от редица европейски държави като Германия, Холандия, Белгия и др. на турски министри да говорят на митинги пред турски общности в тези страни, анализират чуждите медии.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във