Банкеръ Daily

Свят

Гърция иска да купи американски изтребители F-35 за 3 млрд. евро

Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос обяви, че страната иска да закупи ескадрила от американски изтребители F-35 и планира модернизиране на F-16, за да може да съответства на възможностите на Турция.

Турция беше ограничена от Конгреса на САЩ от програмата F-35, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган закупи руски системи за противоракетна отбрана S-400, които могат да компрометират НАТО, отбранителния съюз, към който принадлежат Гърция, САЩ и Турция.

Панайотопулос заяви, че модернизацията на F-16 ще започне скоро, но ще отнеме около седем или осем години. 

Той уточни, че Гърция ще реагира „динамично“ на всяко предизвикателство срещу суверенитета си и потвърди, че САЩ планират да предприемат инициативи за облекчаване на напрежението с Турция след срещата на премиера Мицотакис с Доналд Тръмп, на която Гърция потърси подкрепа срещу провокациите на Турция в Беломорието и в Източното Средиземноморие.

Според Панайотопулос ескадрилата самолети F-35, приблизително 24 на брой, заедно с инфраструктурата, ще струва над 3 милиарда евро, като начинът на финансиране и изплащане ще стане ясен след края на преговорите.

Гръцкият министър на отбраната поясни, че страната най-вероятно ще придобие F-35 след 2024 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във