Банкеръ Daily

Свят

Гърция иска да изготви с Германия голяма инвестиционна програма

Кириакос Мицотакис

Гърция иска да изготви заедно с Германия голяма инвестиционна програма, съсредоточена по-специално върху мерки за климата, заяви днес гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис по време на посещение в Берлин, предадe Ройтерс.

"Искаме заедно с канцлера (на Германия) да представим амбициозна програма за опазване на климата през следващите няколко години", каза Мицотакис на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.

По думите му това ще включва и инвестиции в електрическата мобилност.

В отговор на друг въпрос Мицотакис засегна и темата за репарациите, които Атина претендира Германия да й изплати заради окупацията през 1941-44 г. Според гръцкия премиер уреждането на този въпрос може да заздрави отношенията между двете страни.

Мицотакис определи темата като "чувствителна" за гърците и изрази надежда, че "тази глава може да бъде затворена някой ден".

Гърция изпрати дипломатическа нота на Германия по-рано тази година, в която я подтиква да обсъди претенциите на Атина за военни репарации.

"Очакваме положителен отговор и аз съм уверен, че едно окончателно уреждане на този въпрос ще бъде изключително полезно за по-нататъшното заздравяване на отношенията между нашите два народа", каза той.

Запитан за увеличените мигрантски потоци през изминалите месеци, Мицотакис каза, че Гърция ще направи всичко възможно да ускори връщането в Турция на мигрантите, които не получат убежище, и да подобри условията на живот на бежанците, които остават в страната.

Той изтъкна също, че е нечестно страните, където мигрантите пристигат първо, да понасят най-тежкия товар. Меркел се съгласи с тази забележка, като посочи, че ЕС все още е далеч от устойчиво решение на проблема.

Мицотакис отбеляза също, че Меркел знае мнението му за Преспанското споразумение, договорено между предишното правителство на партия СИРИЗА и Скопие. Според сегашния гръцки министър-председател в документа има "сериозни недостатъци", които обаче може да бъдат поправени чрез политиката на ЕС към Балканите.

По отношение на целта за голям бюджетен излишък, която Гърция трябва да изпълни като част от ангажиментите си след приключването на последната спасителна програма, Мицотакис посочи, че тя е "особено висока", но че правителството иска първо да получи "политическо доверие", а после ще обсъжда този въпрос с кредиторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във