Банкеръ Daily

Свят

Гърция и Китай подписаха меморандум за сътрудничество

Меморандум за сътрудничество в рамките на китайската инвестиционна инициатива "Един пояс, един път" подписаха вчера в Пекин министрите на външните работи на Гърция и на Китай Никос Кодзиас и Ван И, съобщава агенция АНА-МПА. Кодзиас е на тридневно посещение в Китай от понеделник до сряда тази седмица.

Меморандумът за разбирателство предвижда интензифициране на сътрудничеството между двете страни в сектори като свързаността на инфраструктурата, безпрепятственото развитие на търговията, сътрудничеството във финансовия сектор и контактите между хората. Предвидено е сътрудничество в туризма, науката и технологиите, образованието и културата, спорта, младежта и местното самоуправление.

Никос Кодзиас и Ван И са се споразумели още да бъдат проведени разговори за приключване на работата по петгодишния план за действие в областта на икономическото сътрудничество.

В центъра на разговорите на двамата министри и делегациите им е била икономиката. Кодзиас се е спрял на перспективите, които се отварят след излизането на Гърция от спасителната програма и по-специално на възможностите за увеличаване на гръцкия износ към Китай в сектори като селскостопанските продукти, туризма, инфраструктурата и др.

От своя страна китайският министър е изразил задоволство от непрекъснато увеличаващия се износ на Гърция към Китай и в тази връзка е поканил страната да участва с делегация на високо равнище в предстоящото през ноември международно изложение в Шанхай.

Ван И е коментирал специално ролята на пристанището на Пирея, което е определил като "ключово" в рамките на инициативата "Един пояс, един път" и е подчертал, че то се очертава като едно от най-важните пристанища в международен мащаб.

На общата пресконференция на двамата министри Ван И се е спрял на стабилизиращата роля на Гърция в Югоизточното Средиземноморие и на Балканите и е приветствал Преспанското споразумение между Атина и Скопие, което според китайския министър ще укрепи регионалната роля на Гърция.

Днес Кодзиас ще се срещне с китайския вицепрезидент Ван Цишан. Довечера гръцкият външен министър ще отпътува за Шанхай, където ще разговаря с политически и икономически фактори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във