Банкеръ Daily

Свят

Гърция и Италия чакат завършването на Трансадриатическия газопровод

Кириакос Мицотакис и Джузепе Конте

Сътрудничеството в енергетиката и общите проблеми с миграцията са били основни теми на разговора между гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и италианския му колега Джузепе Конте в Рим, съобщи АНА-МПА. Гръцкият министър-председател беше на посещение в Италия във вторник.

След срещата Мицотакис заяви, че в очакване на завършването на Трансадриатическия газопровод (TAP), който ще пренася природен газ от Азербайджан към Европа, двамата с Конте са обсъдили и други енергийни начинания като Източносредиземноморския газопровод (EastMed).

Мицотакис подчерта и нуждата от спазване на споразумението между ЕС и Турция по въпроса за миграцията, както и от засилване на солидарността на европейско равнище. Гръцкият премиер подчерта агресивното поведение на Турция в Егейско море и нарушенията на кипърската изключителна зона с турските сондажи за природен газ.

Той отбеляза, че Гърция и Италия имат съвпадение на становищата си по много международни теми, като европейската перспектива на Западните Балкани, европейския семестър, многогодишната финансова рамка, задълбочаването на икономическия и финансов съюз, както и климатичните промени.

Италианският премиер Конте също подчерта общите позиции на двете страни по редица въпроси и изтъкна нуждата от преразпределение на мигрантите между страните-членки на ЕС.

В рамките на посещението на Мицотакис в Рим министерствата на енергетиката на Гърция и Италия подписаха меморандум за разбирателство. В него се отбелязва тясното сътрудничество между двете страни в енергетиката с проекти като подводната връзка между енергийните системи на Гърция и Италия и създаването на регионален контролен енергиен център за региона на Югоизточна Европа. В тази рамка двете страни се ангажират да засилят действията за създаване на мощен енергиен възел в Средиземно море. Меморандумът изразява подкрепа за развитие на подводната електроенергийна свързаност и за синхронизиране на базовата архитектура на енергийните пазари на Рим и Атина, за развитието на възобновяемите енергийни източници и производството на биогориво от отпадъци, за изграждането на подземно хранилище за природен газ в Гърция и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във