Банкеръ Daily

Свят

Гърция и Франция сключват военно споразумение

АП

Гръцките медии съобщават, че Гърция и Франция ще обявят днес стратегическо отбранително споразумение.

В 10 ч. се очаква премиерът на Гърция Константинос Мицотакис и президентът на Франция Еманюел Макрон да направят изявление от Елисейския дворец в присъствието на министрите на външните работи и на отбраната на Гърция - Никос Дендиас и Николаос Панайотопулос. Ще бъде обявено споразумение между Атина и Париж за закупуване на фрегати и корвети, съобщава агенция АНА-МПА.

Според информация на изданието Нюз ин сделката е на стойност над пет милиарда евро, а споразумението е от историческо значение за отношенията между Атина и Париж. Подробностите около сделката са били обсъдени на вечеря снощи във френската столица. До сключването на споразумението се е стигнало след като френската страна е предложила по-добра оферта както по отношение на цената, така и относно времето за предаването на военната техника, уточнява Нюз ин.

Важен елемент от споразумението между Атина и Париж е ангажиментът, ако някоя от двете страни бъде заплашена или предизвикана, другата да й съдейства с военни средства, отбелязва гръцкото издание. Това означава, че в случай на напрежение с Турция, Франция би могла да изпрати военни сили - самолети, кораби, сухопътни войски, за да бъдат защитени суверенните права на Гърция, коментира Нюз ин.

В интервю за гръцката държавна телевизия ЕРТ Мицотакис говори за задълбочаване на сътрудничеството между Атина и Париж.

Помолен да коментира ситуацията в Егейско море, премиерът отбелязва, че през пролетта е прогнозирал "едно спокойно лято" и не вижда причина "да нямаме една спокойна есен и една спокойна зима".

"Има въпроси, по които можем да си сътрудничим с Турция", казва още гръцкият премиер. "Турция знае много добре кои са границите ни. Това не е граница само за Гърция, но и граница на Европа", посочва Мицотакис в интервюто.

Гръцкият премиер казва, че няма намерение да влиза в оръжейна надпревара с Турция. По думите му пред Атина стои въпросът за модернизация на въоръжените сили.

"Ще предам силни въоръжени сили на наследника ми", отбелязва Мицотакис в интервюто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във