Банкеръ Daily

Свят

Гърция е решена да защитава границите си

Гърция заяви, че е решена да защитава границите си след като мигранти се опитаха да преминат в страната от Турция, съобщи Ройрес.

Правителството ще направи всичко, което е необходимо, за да защити границите си, заяви правителственият говорител Стелиос Пецас пред репортери. „През последните 24 часа гръцките власти са предотвралили опити на 4 000 души да преминат границата”, каза говорителят. Той добави, че това няма нищо общо с Идлиб.

Гръцката гранична полиция използва сълзотворен газ и шокови гранати в събота, за да предотврати влизането на мигранти в страната. Правителството заяви, че е решено да предотврати влизането на мигранти, идващи от Турция, съобщи в. „Сабах“.

"През цялата нощ силите за сигурност предотвратяваха незаконните преминавания на границата", заяви министърът на отбраната Никос Панайотопулос пред гръцката телевизия Скай в събота, ден след като Турция заяви, че повече няма да пречи на бежанците да отидат в Европа.

Няколко мигранти са арестувани, добави министърът. Гърция засили проверките в проливите между гръцките острови в източното Беломорие и турския бряг, заяви министърът на корабоплаването и островната политика Йоанис Плакиотакис, който също отговаря за бреговата охрана. "Гръцките граници също са и граници на Европа", каза той.

Граничната полиция и специалните звена за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и шокови гранати през нощта, за да предотвратят мигрантите да влязат в Гърция през затворения граничен пункт в Кастанис и Пазаркуле.

Ситуацията остана напрегната в събота. Някои мигранти успяха да преминат граничната река с гумени лодки, съобщи държавната телевизия. Гръцкото правителство свика кризисна среща в събота сутринта, за да обсъди проблема с мигрантите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във