Банкеръ Daily

Свят

Гърция е против разделянето на Скопие и Тирана за преговорите с ЕС

Гърция е против разделянето на европейската перспектива на Тирана и Скопие. Това заяви заместник-министърът на външните работи на страната Милтиадис Варвициотис пред гръцкия парламент, предаде БНР.

Той информира депутатите за свързаните с ЕС въпроси и заключенията на последния Съвет на Евросъюза и Съвет "Общи въпроси".

По отношение на напредъка на Албания и Северна Македония е ясно, че двете страни се намират на различни етапи от своя път към европейската интеграция.

Онова, което Гърция иска, е да се вземе решение и да бъде дадена зелена светлина за начало на преговорите за присъединяване и на двете държави.

Варвициотис подчерта, че общо ще бъде само началото на преговорите, а по-нататък всяка от страните ще бъде оценявана според собствените си постижения и оценката ще бъде индивидуална.

Разделянето на двата случая не работи в полза на стабилността на северната граница на Гърция и може да предизвика дисбаланс, който ще има негативни последици за Атина. Началото на преговорите в пакет е от полза за Гърция, подчерта дипломатът.

Що се отнася до разширяването на Европейския съюз, Гърция има интерес да граничи не с балкански, а с европейски държави и припомни, че подкрепата за европейската перспектива на Западните Балкани беше решение на гръцкото председателство през 2003 г.

САЩ са приятел и партньор на Северна Македония, заяви междувременно в Скопие специалният представител на американския държавен секретар за Западните Балкани Матю Палмър, цитиран от Танюг.

След среща с премиера Зоран Заев Палмър каза, че САЩ желаят европейска перспектива за Северна Македония.

"Ясно заявихме това тук, в Скопие, и ще го кажем ясно и в разговор с нашите европейски партньори", каза Палмър.

Американският представител, който през последните дни се срещна с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, външния министър Никола Димитров, министъра на отбраната Радмила Шекеринска и лидера на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, а днес и с премиера Зоран Заев, каза, че срещите му в Скопие са били конструктивни и основните им теми са били свързани с актуалните събития в Северна Македония, в Брюксел и в региона.

Палмър изрази задоволство от ратифицирането на протокола за членство на Северна Македония в НАТО в американския Сенат и добави, че Вашингтон се радва, че страната ще стане 30-ата страна членка на алианса.

Той каза още, че САЩ ще продължат да подкрепят Преспанското споразумение между Скопие и Атина, което реши дългогодишния спор за името на Македония, защото този документ е важен за сигурността и стабилността на целия регион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във