Банкеръ Daily

Свят

Гърция е изправена пред "пандемия на неваксинираните"

Гърция е изправена пред "пандемия на неваксинираните", заяви държавният министър Акис Скерцос, отбелязвайки че девет от десет интубирани пациенти в страната са неваксинирани, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини".

В рамките на здравна конференция, организирана от изданието, министърът е посочил, че страната заема 16-то място в ЕС по брой смъртни случаи на милион жители вследствие на COVID инфекция.

По думите на Скрецос умората от пандемията и липсата на обществено доверие в институциите подкопават усилията на правителството за овладяване на разпространението на вируса. Според официалните данни Гърция се справя доста по-добре от средното за Европа, което "само по себе си е значително постижение", е заявил още министърът.

По думите му много смъртни случаи, свързвани с COVID-19, е можело да бъдат избегнати. Министърът е припомнил също, че Гърция е на второ място по най-възрастно население в ЕС.

По отношение на болничната грижа той е заявил, че правителството е увеличило интензивните легла от 557 на почти 1300 и е наело 12 хиляди здравни работници на постоянни или временни трудови договори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във