Банкеръ Daily

Свят

Гърция е готова да влезе в групата "16+1" с Китай начело

Гърция се стреми да влезе в клуба страни от Източна и Централна Европа и Китай "16 плюс 1" с цел да задълбочи отношенията си с Китай, независимо от предупрежденията на Брюксел, че Пекин е "систематичен конкурент" на Европейския съюз, пише днес британският в. "Файненшъл таймс", цитиран от ТАСС.

Изданието цитира писмо на гръцкия премиер Алексис Ципрас до премиера на Северна Македония Зоран Заев, в което се казва, че участието на Гърция в групата се съгласува с готовността на Атина да разшири и засили ролята си в региона и да съдейства за мира и развитието, "включително чрез стратегическо сътрудничество с Китай".

Официалното искане за включване на Гърция в групата се очаква да бъде отправено на започващата днес среща на върха на "16 плюс 1" в хърватския град Дубровник, съобщава вестникът, позовавайки се на дипломат, участващ във форума.

"Файненшъл таймс" посочва, че Гърция вече участва в глобалния проект "Един пояс - един път", чиято стратегия цели реорганизация на морските и сухоземните транспортни коридори. Планът, представен от Китай през 2013 г., предвижда развитие на транспортната инфраструктура, която да осигури на китайските производители пряк достъп до пазарите на Изток и Запад, както и прехвърляне на производството в отдалечени райони с евтина работна сила.

Както заяви по-рано гръцкият премиер, китайската концепция "Един пояс - един път" е важна инициатива, която Гърция трябва да използва за ефективни инвестиции с цел развитие на инфраструктурата, от която страната се нуждае, за да разшири търговията си.

В срещата на върха в Дубровник участват лидери на Китай, България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Северна Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора и Чехия, отбелязва ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във