Банкеръ Daily

Свят

Гърция е доволна от предупреждението на ЕС към Турция

Гърция е напълно удовлетворена от заключенията на срещата на върха на Европейския съюз, заяви в Брюксел гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, съобщи телевизия Скай.

"ЕС изпрати ясно послание на солидарност и решимост. Очакваме началото на проучвателните контакти (с Анкара - б.ред.). Ще има последствия, ако Турция не се съобрази", подчерта гръцкият премиер.

Снощи Европейският съвет се съгласи да отправи твърдо послание, съчетано със заплахи за санкции към Анкара, ако тя не престане с незаконните си сондажи в териториалните води на Кипър.

По този начин европейските лидери удовлетвориха исканията на Кипър, а също и на Гърция, за по-твърдо послание към Турция.

Това позволи да бъде постигнато съгласие по въпроса за налагане на санкции на беларуски представители заради потушаването със сила на протестите след изборите за президент на 9 август и заради изборни манипулации.

Турция ще прояви дори по-голяма решителност в защитата на своите права в Източно Средиземно море, ако Европейският съюз реши днес да й наложи санкции заради проучванията за енергоизточници в морето, заяви високопоставен представител на турското външно министерство, предаде Ройтерс.

По думите на представителя, пожелал да не бъде назоваван, евентуални санкции няма да разколебаят Турция. Той намекна, че те дори биха застрашили планирания диалог този месец между Анкара и Атина по въпросите на морските граници и правата за сондажи за петрол и газ. 

"Ако ЕС одобри санкции, това няма да ни разколебае. Напротив, то ще засили нашата решимост и би било негативен подход от страна на ЕС", заяви представителят.

"Санкциите не са правилният начин и няма да ни отклонят от защитата на нашите права в континенталния ни шелф и също така на правата на кипърските турци", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във