Банкеръ Daily

Свят

Гунар Мюрдал печели Нобел заедно със своя идеологически противник Фридрих Хайек

На днешния ден можем да си спомним за Карл Гунар Мюрдал (Gunnar Myrdal) е шведски икономист и политик, Нобелов лауреат за икономиката.

През 1974 г., заедно с Фридрих Хайек, е удостоен с Нобеловата награза за икономика. Те са отличени за техния пионерен труд в областта на теорията за парите и икономическите колебания и за задълбочения анализ на взаимните връзки между икономическите, социалните и институционалните явления.

Гунар Мюрдал завършва Стокхолмския университет (право). През 1927 г. той получава докторска степен по икономика. Това дава право на Мюрдал да се изявява и в полето на икономиката и на политиката.

Гунар Мюрдал умира на 17 май 1987 г. на 88 г. в шведското градче Дандерюд

Фридрих Август фон Хайек (на немски: Friedrich August von Hayek) е австрийски икономист и политически философ, известен със своята защита на либералната демокрация и свободния пазар срещу разпространението на социализма и колективизма в средата на ХХ век. Хайек е смятан за един от най-влиятелните преподаватели във Виенския университет, има значителен принос в областта на правото и когнитивната наука (която изучава природата на интелегентността).

През 1974 г. Фридрих Хайек става лауреат на Нобелова награда за икономика заедно със своя идеологически противник Гунар Мюрдал. През 1991 г. е награден с Президентския медал на свободата - една от двете най-високи награди в САЩ.

От 30-те години на миналия век Хайек е британски гражданин, а от Втората световна война до края на живота си - американски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във