Банкеръ Daily

Свят

Гълъб Донев: Интерконекторът прави нашата държава по-малко уязвима

Интерконекторът България - Гърция прави нашата държава по-малко уязвима. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на церемонията по официалното въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която се провежда в Националния дворец на културата. 

Новият газопровод има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности. Освен това ще осигури диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност на страната, смята Донев. 

Започна церемонията по официалното въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция - България. Домакин на събитието, което се провежда в зала 3 на НДК, е президентът Румен Радев.

В София за церемонията пристигнаха председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на официално посещение у нас, президентите на Република Северна Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич, премиерите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука. В нея участват също служебният премиер Гълъб Донев, изпълнителните директори на проектната компания  "Ай Си Джи Би" АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. 

Сред присъстващите в зала 3 на НДК са още вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Петър Стоянов (1997-2002 г.) и Георги Първанов (2002 – 2013 г.), министри от служебното правителство, кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломати.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във