Банкеръ Daily

Свят

"Гугъл" публикува доклад за 131 страни дали движението на хора е намаляло

"Гугъл" (Google) публикува доклад за 131 страни, като показва дали посещенията в магазини, паркове и на работните места са намалели през март, когато много правителства въведоха режим на самоизолация, за да се спре разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Анализът на "Гугъл" на данни за местонахождението на потребителите на смартфони е най-голямата налична база данни, която цели да помогне на здравните власти да преценят дали хората спазват разпоредбите да излизат само при крайна необходимост.

В доклада, публикуван снощи, са представени схеми, в които се сравняват посещенията през последните седмици на спирките на метрото, влаковете и автобусите, както и в хранителните магазини и други места спрямо петседмичен период по-рано тази година.

"Фейсбук" (Facebook), който подобно на "Гугъл", има милиарди потребители, споделя данни за местонахождението с неправителствени изследователски групи, които съставят подобни доклади за властите в няколко страни. Социалната медия обаче все още не е публикувала данните.

Заразените с коронавирус са над 1 милион по света, а починалите от COVID-19 са 52 000, според данните на Ройтерс.

"Гугъл", който получава демографски данни от интернет ползването на потребителите, както и някои данни, когато потребителите се включат в услуги на компанията, посочи, че не представя демографски сведения. Компанията отбелязва, че е съгласна да включи допълнителна информация и страни в следващи доклади.

Facebook logo
Бъдете с нас и във