Банкеръ Daily

Свят

Гуайдо призова за операция "Свобода" - завземане на властта във Венецуела

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо призова вчера съгражданите си да се подготвят за операция "Свобода", която да доведе до вземането на властта в страната, предаде ТАСС.

Агенцията се позовава на изявление на Гуайдо в Инстаграм.

"Дойде времето да се подготвим за провеждането на операция "Свобода" и да упражним максимален натиск (върху правителството), за да се стигне до окончателно прекратяване на узурпацията. Всички, абсолютно всички и всеки има роля на този етап от борбата", написа Гуайдо.

Опозиционният лидер добави, че за провеждането на операцията в цялата страна се създават "Комитети в помощ на свободата, които ще имат за задача да пропагандират действия с цел прекратяване на узурпацията във всички райони, сектори, профсъюзи, образователни учреждения и държавни органи".

Хуан Гуайдо се обяви на 23 януари за временен президент на Венецуела, припомня ТАСС.

Той бе признат от САЩ, членовете на Групата от Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и още много други страни.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи действията на Гуайдо като опит за държавен преврат и преустанови дипломатическите отношения на Венецуела със Съединените щати.

Два руски самолета, превозващи 99 военни и 35 тона техника, кацнаха мегдувременно в Каракас, "в рамките на техническото и военно сътрудничество с Венецуела", предаде Франс прес, като цитира руската държавна агенция Спутник.

"В тези полети няма нищо тайнствено", посочва Спутник и уточнява че единият самолет е "Антонов Ан-124", другият - пътнически "Ил-62". Те са кацнали пред президентския терминал на международното летище "Симон Боливар".

Венецуелските власти и посолството на Русия в Каракас отказаха да коментират тази информация.

Ройтерс съобщи, че двата самолета са излетели в петък за Каракас от руското военно летище "Чкаловски" и са направили кратък престой в Сирия. Транспортният самолет "Ан-124" е излетял от Каракас в неделя следобед. Ройтерс също цитира агенция Спутник, че руските военни са пристигнали във Венецуела за "консултации". "Русия има различни договори тук, които са в процес на изпълнение, договори от технически военен характер", заявил пред Спутник източник от руското посолство в Каракас.

Руските министерства на отбраната и на външните работи и говорителят на Кремъл не са отговорили на писмените въпроси на Ройтерс във връзка с пристигналите във Венецуела самолети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във