Банкеръ Daily

Германия

ГСДП, Зелените и либералите официално преговарят за коалиция

Лидерите на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и две по-малки партии са се съгласили да препоръчат започването на официални преговори за съставяне на управляваща коалиция, каза днес кандидатът на ГСДП за канцлерския пост Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Социалдемократите, които постигнаха най-висок резултат на парламентарните избори в Германия миналия месец, "Зелените" и пробизнес ориентираната Свободна демократическа партия (СвДП) казаха, че проучвателните разговори, целящи да бъде установено дали трите формации имат достатъчно общи позиции, за да сформират заедно правителство, са били конструктивни.

"Възможно е ново начало с участието на трите партии", каза Шолц на пресконференция, на която обяви, че има сделка за пътна карта за преговори.

В съвместен документ, публикуван след края на проучвателните преговори днес, потенциалните партньори изразяват своята убеденост, че могат да сключат "амбициозно и жизнеспособно коалиционно споразумение", предаде ДПА.

"Проучвателните преговори се характеризираха с доверие, уважение и съобразяване един с друг. Смятаме да продължим по същия начин", пише още в текста.

Ако социалдемократите, "Зелените" и свободните демократи приключат успешно официалните преговори, това ще е първата тристранна коалиция на федерално ниво в Германия от 50-те години на миналия век, отбелязва ДПА.

Ройтерс цитира чернова на документа, според която една от точките, договорени от трите партии, е отказ е от електроцентралите, работещи с въглища, до 2030 г. Те са се споразумели още 2 процента от германската земя да бъде използвана за инсталиране на вятърни генератори, всички покриви на сгради, за които има възможност, да бъдат оборудвани със слънчеви панели и времето за планиране и издаване на разрешителни да бъде намалено поне наполовина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във