Банкеръ Daily

Свят

ГСДП възкръсна в най-подходящия момент

Две седмици преди изборите социалдемократите водят уверено пред християндемократите на Меркел

Шолц е уверен в победата (Ройтерс)

Малко повече от две седмици преди парламентарните избори в Германия предизборната борба между водещите партии се разгорещява. А социалдемократите са радват на рязък скок в подкрепата си, което може да промени съществено федералния политически пейзаж.

 

Насрочените за 26 септември избори ще бъдат първите след 1949 г., в които настоящият канцлер няма да се бори за преизбирането си. През по-голямата част от миналата година допитванията поставяха коалицията между Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) на първо място. През април и май Зелените успяха да оглавят класациите, но за малко - през лятото ХДС/ХСС отново си върна първенството.

През последните няколко седмици Германската социалдемократическа партия (ГСДП) сътвори истинско чудо - след като през по-голямата част от кампанията се влачеше на опашката в допитванията и никой не я слагаше в никакви сметки, в момента ГСДП триумфира с около 25% подкрепа. И категорично изпреварва ХДС/ХСС с техните 19 процента -

най-ниския им рейтинг от войната насам.

Три са главните фактори за рязкото покачване на подкрепата за социалдемократите.

На първо място - все по-залязващия рейтинг на Ангела Меркел и правителството й. През 16-те си години като канцлер, тя се изправи пред редица тежки предизвикателства като кризата в еврозоната и миграционната криза. Начинът, по който правителството подходи към корона пандемията обаче не бе добре приет от повечето германски граждани.

Нещо повече, подобно на последните години от ерата на Хелмут Кол, правителството на Меркел неотдавна също бе разтърсено от поредица от скандали, особено "Аферата с маските" и "Скандала Уайъркард".

На фона на все по-силното недоволство от подхода на правителството към пандемията, трима депутати християндемократи подадоха оставка заради предполагаемо финансово участие в закупуването на предпазни маски. А пропадането на германския финтех гигант "Уайъркард", от чиито сметки изведнъж се изпариха 1.9 милиарда евро, бе оценено като

един от най-големите финансови скандали

в новата германска история. Тези събития не само затрудниха Меркел в последните месеци на канцлерството й, но и подрониха репутацията на християндемократите като партия, която би могла отново да поеме управлението.

На второ място, управляващата ХДС бе погълната от продължителната борба за това кой да наследи Меркел като партиен лидер и кандидат за канцлер. През 2018 г. Анегрет Крамп-Каренбауер бе избрана за нов лидер на ХДС, но през 2019 г. тя се отказа от поста. Причината бе кризата в Тюрингия, избухнала след като местният клон на ХДС бе подложен на силни критики заради коалирането с крайнодясната "Алтернатива за Германия" и либерално-консервативната "Свободна демократическа партия".

Опразненото от Крамп-Каренбауер лидерерско място в партията бе заето от Армин Лашет - премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия, който по-късно - след яростен сблъсък с лидера на ХСС Маркус Зьодер - бе номиниран и за кандидат-канцлер на ХДС/ХСС. За разлика от кандидатурата на Олаф Шолц, която бе обявена неофициално от социалдемократите още през август 2020 г., тази на Лашет бе потвърдена едва през април тази година.

Освен това

Лашет бе сериозно критикуван

за политиката си по отношение на пандемията в Северен Рейн-Вестфалия. Той допусна редица гафове и бе принуден да се извинява след обвинения в плагиатство, свързани с публикувана през 2009 г. книга. Отделно той трябваше да се извини и заради кадри, на които бе заснет как се смее по време на реч на федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер в тежко пострадалия от наводненията град Ерфтщат.

Неуместният смях на Лашет в Ерфтщат

Аналена Бербок, първият кандидат-канцлер на Зелените в досегашната им история, също срещна трудности в последните месеци, включващи обвинения в плагиатство и твърдения, че е излъгала в автобиографията си.

Най-важното обаче е, че възходът на Олаф Шолц бе стабилен и необратим. На предишните федерални избори кандидатът на ГСДП Мартин Шулц се радваше на добра подкрепа в началото на кампанията, но тя впоследствие се срина.

Шолц обаче се оказа много по-стабилен от Шулц.

Олаф Шолц е ясен фаворит в допитванията до избирателите кого биха предпочели за канцлер. Високият му рейтинг и проблемите на Лашет и Бербок му помогнаха да върне ГСДП в надпреварата. Шолц, който в момента е вицеканцлер и министър на финансите, успешно изтъква в кампанията си управленския си опит. Стратегията му да се представя като кандидат на приемствеността и естествен продължител на делото на Меркел е много ефективна.

Успоредно с това той обещава и нов старт за Германия. Разбира се, концепцията му за промени среща критики. Като представител на дясното крило на социалдемократите Шолц е известен с прагматичните си възгледи, но това пък би могло да разочарова онези избиратели, които очакват радикално скъсване с политиките на правителствата на Меркел.

Сред обещанията му фигурират минимално почасово заплащане от 12 евро, 1% данък богатство, изграждането на 400 000 жилища годишно и по-високи публични инвестиции. Като вицеканцлер и финансов министър Шолц отговаряше за

щедрия пакет от стимули за германския бизнес

и работниците по време на пандемията и това може да се приеме като индикация за бъдещите му стъпки.

Първото място на изборите обаче едва ли ще е достатъчно за социалдемократите да прокарат програмата на Шолц. В крайна сметка всичко ще зависи от възможностите за коалиране след изборите. Вариантите са няколко:

- Коалиция "Кения" (по цветовете на партиите и знамето на страната) – ГСДП, ХДС/ХСС и "Зелените";

- Коалиция "Германия" – ГСДП, ХДС/ХСС и "Свободните демократи";

- Коалиция "Светофар" – ГСДП, "Зелените" и "Свободните демократи";

- Коалиция "Ямайка" – ХДС/ХСС, "Зелените" и "Свободните демократи".

Все по-често става дума и за формирането на чисто лява коалиция - ГСДП, "Зелените" и лявата партия "Левите" (наследник на източногерманската комунистическа ГЕСП) - каквато в момента управлява провинция Тюрингия. Възможността за подобно ляво управление е силно критикувана от консервативните среди и лично от Меркел, но Шолц нееднократно е заявявал, че би могъл да управлява и без ХДС/ХСС.

Все още е възможно всичко да се случи на изборите, както и след тях. Единственото сигурно нещо, както изглежда, е, че резултатът няма да доведе до бърза развръзка и е вероятно Германия да я очакват месеци преговори за формиране на правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във