Банкеръ Daily

Свят

ГСДП изпревари ХДС/ХСС в предизборната кампания в Германия

Предизборната кампания в Германия придоби неочакван обрат. Ново проучване на института за изучаване на общественото мнение INSA показва, че социалдемократите изпреварват консервативния блок ХДС/ХСС на досегашния канцлер Ангела Меркел и дори увеличават преднината си.

Германците ще гласуват на 26 септември. Техният вот трябва да определи наследникът на Меркел след като тя обяви, че ще се оттегли като канцлер след 16 години начело на Германия и четири последователни изборни победи на национално ниво. Явно нейното оттегляне притеснява германците, което пък се отразява и върху  подкрепата за консерваторите, която спада.

Четири седмици преди изборите за Бундестаг, Социал-демократическата партия на Германия (СДПГ) изпреварва консервативния блок на Христиан-демократическия и Христиан-социалния съюз с три процентни пункта. Това показват данните от допитването, проведено от института за изучаване на общественото мнение INSA по поръчка на вестник Bild am Sonntag.

Социал-демократическата партия на Германия, съгласно ежеседмичното допитване на INSA, за първи път от февруари 2017 година изпреварва консерваторите. В сравнение с резултатите от миналата седмица нейния рейтинг се е повишил с два процентни пункта до 24% - това е най-високият показател на социал-демократите от септември 2017-а.

Ако парламентарните избори се провеждаха днес, то блокът ХДС/ХСС би получил на тях 21% от гласовете. А това ще е най-ниският резултат, който някога е показвал консервативният блок според данните от допитванията от INSA.

Съгласно това изследване, за "зелените" са готови да гласуват 17% запитаните, за Свободната демократическа партия (СвДП) - 13%, за дяснопопулистската "Алтернатива за Германия" - 11%, а за Лявата партия - 6 процента.

През тази седмица и друго едно допитване, проведено от института Forsa, е показал, че СДПГ изпреварва по  популярност блока на Христиан-демократическия и Христиан-социалния съюз.

 

Олаф Шолц е кандидатът за канцлер на свободните демократи

От Социал-демократическата партия на Германия кандидат за канцлерския пост е вицеканцлерът и министър на финансите в сегашното правителство  Олаф Шолц.

Кандидатът от ХДС/ХСС Армин Лашет губи поддръжка след силното наводнение в западната част на страната, което се случи в края на юли. Критиците на този избор считат, че за кандидат от консерваторите трябваше да бъде издвигнат друг политик - харизматичният лидер на ХСС Маркус Зьодер.

В съответствие с резултататите от допитването на INSA сега в Германия е възможна коалиция само с участието на минимум три партии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във