Банкеръ Daily

Свят

Грузинците гласуват днес на втори тур на парламентарните избори

В Грузия се произвежда вторият тур на изборите за еднокамарен парламент. Той ще обхване 17 от 30-те едномандатни района, осем от които са в столицата Тбилиси, съобщава ТАСС.
Опозицията се отказа да участва, тъй като не е съгласна с обявените резултати от първия тур. Въпреки това имената на кандидат-депутатите от опозицията остават в бюлетините и теоретично те може да бъдат избрани. 
Опонентите на сегашната власт призоваха привържениците си да не участват във втория тур, но тъй като в Грузия няма долен праг за избирателна активност, изборите при всички случаи ще бъдат признати за легитимни.

Парламентът на Грузия е висшият законодателен орган в страната. Той е еднокамарен и разполага със 150 места. Всички депутати се избират за четиригодишен мандат. 

Парламентарните избори в Грузия тази година за първи път са по системата 120/30, което означава, че 120 депутати се избират по пропорционалната система, а останалите 30 - по мажоритарната. В мажоритарен район побеждава кандидатът, получил на 50% от подадените гласове. Ако никой от претендентите не постигне това, се провежда втори тур.

Според официалните данни на Централната избирателна комисия на първия тур управляващата партия „Грузинска мечта - Демократична Грузия“ е получила 48.22% от подадените гласове и е победила в 13 едномандатни района. На второ място с 27.18% е опозиционният блок „Обединена опозиция „Силата е в единството“, в основата на който е партия „Единно национално движение“, учредена от бившия президент Михаил Саакашвили.

Първите демократични избори в страната са проведени на 28 октомври 1990 година.

 

Грузия 

(на грузински: Сакартвело) е разположена на източния бряг на Черно море, между Русия и Турция. Страната покрива територия от 69 700 km², а населението ѝ е 3 723 464. Столица и най-големият град е Тбилиси. Грузия е унитарна, полупарламентарна република. 

Държавата се характеризира с централизирано управление и многопартийна система. Държавен глава е президентът, който се избира за 5 години. Законодателният орган е Парламентът. Правителството се оглавява от министър-председател.

Законодателната е поделена между правителството и парламента. 

Администрацията на Грузия е силно централизирана. Тя се разделя на девет региона (на грузински: мхарееби), две автономни републики и самостоятелен столичен регион (Тбилиси). 

Facebook logo
Бъдете с нас и във