Банкеръ Daily

Свят

Гръцкото правителство отпуска 215 млн. евро за бонуси на хора с ниски доходи

Гръцкото правителство ще раздаде щедри бонуси в края на годината на хора с ниски доходи. Право на тях имат и българските граждани, които работят и плащат данъци в Гърция.

Гръцкото правителство отпуска еднократна помощ над 215 милиона евро за 307 хиляди домакинства или за общо над 1 милион души. Решението е на министерството на финансите след отчитане на бюджетен излишък, който се предоставя за помощи на хората с ниски доходи, съобщи БНР.

Вместо очакваните 175 милиона евро бюджетният излишък показва увеличение с още 40 милиона, съобщи говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Парите ще бъдат изплатени в първите работни дни от следващата седмица преди Нова година, уточняват от финансовия екип на правителството. Средствата включват и чужди граждани, които внасят данъци в Гърция.

В отговор на опозицията правителството на Кириакос Мицотакис заяви, че сумата за този "социален дивидент" е съгласувана с кредиторите и не нарушава баланса в бюджета за следващата година.

От януари следващата година влизат в сила първите мерки на правителството в помощ на младите семейства с деца. Две хиляди евро помощ за всяко новородено дете, увеличава се необлагаемия доход на родители с малки деца, намалява се ДДС за детските стоки и храни от 24% на 13%.Правителството обсъжда законопроект с данъчни облекчения за фирми, които наемат на работа родители с малки деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във