Банкеръ Daily

Свят

Гръцките власти спешно прехвърлят мигранти от Лесбос към континента

Гръцките власти започнаха днес прехвърляне на близо 1500 кандидати за убежище от егейския остров Лесбос към континенталната част на страната в рамките на усилията на правителството да се справи с пренаселеността в бежанските лагери и с рязкото увеличение в последно време на броя на мигрантите, пристигащи от намиращите се в близост турски брегове, съобщава Асошиейтед прес.

Кораб, транспортиращ 635 души, отплава тази сутрин от остров Лесбос към Солун. Властите посочват, че оттам кандидатите за убежище ще бъдат транспортирани до лагер в Неа Кавала в Северна Гърция. Втори кораб, транспортиращ около 900 души, се очаква да отплава от Лесбос към Солун днес следобед.

Прехвърлянето на бежанците е част от решения, взети на заседание по въпроси на националната сигурност, свикано от премиера Кириакос Мицотакис в събота, след като близо 600 души пристигнаха на остров Лесбос в рамките на един час в четвъртък.

Министерството за защитата на гражданите заяви, че около 1000 от трансферираните мигранти ще бъдат настанени в Неа Кавала, където ще живеят в палатки до края на месеца, след което ще бъдат прехвърлени в нов лагер, който в момента се строи. Останалата част ще бъдат настанени в други центрове в Северна Гърция.

Стотици хора продължават да се насочват от Турция към Гърция всяка седмица въпреки споразумението от 2016 г. между ЕС и Турция, целящо да ограничи броя на пристигащите на гръцките острови мигранти.

Според официални данни, публикувани в петък, над 10 000 души са се намирали в лагер на остров Лесбос с капацитет за 3000 души, а мигрантските центрове на островите Хиос, Лерос, Кос и Самос също са пренаселени.

"Забелязваме с безпокойство големия брой пристигащи, за които се съобщава на гръцкия остров Лесбос, което, разбира се, увеличава натиска върху системата, която и без това е под напрежение", заяви говорителят на Европейската комисия Наташа Берто по време на брифинг пред журналисти в Брюксел днес.

Тя добави, че еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и неговата служба са в "директен и редовен контакт" с гръцките и турските власти на политическо и техническо ниво.

"Ние ще продължим да работим с гръцките власти, за да подобрим ситуацията на острова и сме в готовност да обсъдим и подкрепим допълнителните спешни мерки, които бяха обявени от гръцките власти през уикенда", посочи тя.

Берто отбеляза, че ЕК е предоставила "всички необходими средства" за подобряване на условията на живот в лагерите на островите.

Тя заяви, че Комисията остава ангажирана със споразумението с Турция "и ние вярваме, че можем да продължим тази работа добросъвестно".

Facebook logo
Бъдете с нас и във