Банкеръ Daily

Свят

Гръцките университети - само за ваксинирани

Допитвания показаха, че мнозинството гърци смятат да си поставят ваксина срещу COVID-19, който отне живота на 12 890 души в страната от началото на пандемията миналата година.

Гръцките университети ще приемат през новата академична година само напълно ваксинирани или тези, които имат имунитет след прекаран коронавирус, обяви заместник-министърът на образованието Ангелос Сиригос пред "Мега ТВ". 

"Няма да има дистанционни уроци. Учебните зали ще бъдат отворени за тези, които са били ваксинирани или имат сертификат за прекаран ковид", заяви Сиригос и призна, че условията, при които неваксинираните студенти ще могат да учат все още не са определени. 

Междувременно бе съобщено, че гръцката електронна платформа за резервиране на дата за ваксинация на деца между 12 и 15 години ще заработи от този петък. Министърът на здравеопазването Василис Кикилиас поясни, че децата ще бъдат ваксинирани с препаратите на "Пфайзер" и "Модерна".

В събота, 24 юли, гръцката полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращи срещу задължителните ваксинации срещу COVID-19  в центъра на Атина. 

Над 4000 души демонстрираха пред гръцкия парламент за трети път този месец, за да се противопоставят на задължителното ваксиниране на някои служители като здравни работници и служители в домове за възрастни хора.

Допитвания показаха, че мнозинството гърци смятат да си поставят ваксина срещу COVID-19, който отне живота на 12 890 души в страната от началото на пандемията миналата година. Около 45% от населението на страната е напълно ваксинирано. В събота обаче в страната бяха регистрирани 2500 нови случая, с което общият брой на заразените достигна 474 366.

Facebook logo
Бъдете с нас и във