Банкеръ Daily

Свят

Гръцките ученици тръгват на две смени през ден

След предстоящото отваряне на училищата в Гърция учениците ще ходят на училище на две смени през ден, за да бъдат в по-малки групи и да спазват правилата за социална дистанция, съобщи АНА-МПА.

Това решение се съдържа в плана за възобновяване на учебните занятия, представен от министърката на образованието Ники Керамеос на обща пресконференция с представителя на министерството на здравеопазването по въпросите на пандемията от коронавируса Сотирис Циодрас и заместник-министъра за гражданската защита и управлението на кризи Никос Хардалиас.

Паралелките ще бъдат разделени на две групи, като едната ще ходи на училище в понеделник, сряда и петък, а другата - във вторник и четвъртък. На следващата седмица ще бъде обратното. Максималният брой на учениците в класната стая се определя на 15, а минималното разстояние между тях - на 1,5 м.

За учениците, които не са на училище в дадения ден, ще има програма за работа вкъщи.

Както обяви във вторник и премиерът Кириакос Мицотакис, първоначално на 11 май в класните стаи ще се завърнат учениците от последния гимназиален клас. На 18 май ще се възобновят часовете за останалите гимназиални класове и за прогимназиалния курс. Учебната година за тях ще се удължи до 12 юни.

Що се отнася до началните училища и детските градини, разглежда се възможността да бъдат отворени на 1 юни, но само ако ходът на епидемията е низходящ. Ако те бъдат изобщо отворени през тази учебна година, обсъжда се продължаването й до 30 юни.

Следващата учебна година най-вероятно ще започне по-рано за всички - от 1 септември.

Удължава се прилагането на отпуските със специална цел, които бяха дадени както в публичния, така и в частния сектор, за родителите на деца в образователни институции, които остават затворени.

След отварянето им в училищата ще има на разположение дезинфектанти, ще се извършва редовно проветряване и почистване два пъти дневно. Предвижда се промяна в междучасията. Забранява се работата на училищните бюфети. Използването на маски в час и в превозните средства на учениците ще бъде по желание.

Ще бъде предвидена възможност за допълнително отсъствие на ученици, които имат основателна причина за това (човек от уязвима група или случай на коронавирус в домакинството). За тези ученици се предвижда пряко предаване на урока чрез интернет.

Матури и зрелостни изпити няма да се провеждат. Общогръцките кандидатстудентски изпити ще бъдат на 15 и 16 юни.

Днес заместник-министърът на образованието с ресор висше образование Василис Дигалакис съобщи, че се очаква летният семестър в университетите да завърши към края на май, а в периода 10-15 юни би трябвало да започне изпитната сесия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във