Банкеръ Daily

Свят

Гръцките преговори отново зациклиха

Преговорите за бъдещето на спасителната кредитна програма на Гърция могат да се проточат още два месеца, съобщи в началото на седмицата гръцкият вицепремиер Евангелос Венизелос. Атина дискутира с тройката кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и от МВФ как ще се финансира, ако преводите на средства по отпуснатите от тях заеми секнат в края на годината. Гръцкият кабинет вече се отказа от исканията си да излезе предсрочно от кредитната програма и се съгласи да приеме т. нар. предпазна кредитна линия вместо регулярните заеми. В замяна обаче управляващите искат облекчаване на условията на строги икономии и реформи с мотив, че местното стопанство вече е в много по-добра форма.

Венизелос очаква преговорите с тройката да приключат преди парламентът да избере новия гръцки президент през февруари 2015-а. Вотът може "да катурне" коалиционното правителство и съживява несигурността на пазарите и опасенията на правителствата от еврозоната. Именно тази неизвестност вреди най-много на диалога с кредиторите, посочва вицепремиерът. Гласовете на депутатите от коалицията на премиера Андонис Самарас не са достатъчни, за да се избере нов президент. Което означава, че независими парламентаристи и някои "отцепници" от партиите в опозиция трябва да ги подкрепят.

Гърция не успя да постигне сделка с представителите на тройката в Париж миналата седмица заради разногласия с прогнозирания от гръцкия кабинет почти нулев бюджетен дефицит за идната година. Според кредитните експерти гърците трябва да спестят допълнително 2.5 млрд. евро през 2015-а. В тази връзка в 14 ч. на 3 декември правителството е получило имейл от кредиторите, с който се иска изясняване на някои точки, както и по-силен ангажимент за извънредни фискални мерки, ако възникне сериозен недостиг, твърдят запознати с писмото лица. Самарас е повикал финансовия министър Гикас Хардувелис и министъра на труда Янис Вруцис, за да обсъдят отговора. Управляващите вече предложиха да отменят 30-процентната редукция на данък солидарност като една от стъпките за покриване на дефицита, ако такъв възникне. Във всички случаи въпросът ще се обсъди на срещата на финансовите министри от еврозоната на 8 декември в Брюксел, както и с какъв период да бъде продължено действието на спасителната програма. Нищо чудно - въпреки предпочитанията на Атина за едномесечно удължаване то да се проточи още шест до 12 месеца.

В емоционално обръщение Самарас призова сънародниците си да не вярват на "безотговорните" обещания на политическия си противник Алексис Ципрас - лидер на опозиционната партия "Сириза", която вече е първа политическа сила и която иска предсрочни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във