Банкеръ Daily

Свят

Гръцките фирми са загубили от локдауна 3,6 млрд. евро

Загубите на гръцките фирми през първото тримесечие на 2021 г. са били 3,6 милиарда евро, показват официални статистически данни, цитирани от "Катимерини". 

През този период оборотът на предприятията е бил с 5,4 процента по-нисък в сравнение със същия период на 2020 г. 

Още по-солена е била "сметката" от локдауна за компаниите, които са били принудени да спрат дейността си. При тях спадът на оборота е 39,1 процента.

Оборотът на фирмите в Гърция в периода януари - март тази година е бил 63,56 млрд. евро спрямо 67,16 млрд. през първото тримесечие на 2020 г. Процентно най-високи са загубите на компаниите, заети в сектора на изкуствата и развлеченията, които и в момента не работят - при тях спадът достига до 70,4 процента. Следва ресторантьорският и хотелиерският бранш, където се отчита намаление на оборотите с 53,9 процента.

Заведенията за обществено хранене получиха разрешение да отворят едва на 3 май и то с много ограничения, а туризмът беше рестартиран на 15 май заедно с пътническия транспорт между отделните региони.

В абсолютни стойности най-големи са загубите на търговията на дребно и на едро. Там загубеният оборот достига до 920 млрд. евро.

Позитивна е тенденцията в промишлеността, където е отбелязано увеличение на оборота с 2,5 процента през първото тримесечие на годишна база, т.е. от 14,23 млрд. на 14,58 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във