Банкеръ Daily

Свят

Гръцките фермери пак изкарват тракторите

Фермерите в Гърция изкарват тракторите на 22 януари и смятат да издигнат блокади по пътищата. Решението е взето от земеделските производители от района на Кардица на съвещание снощи. В него са участвали 25 браншови сдружения, съобщава в. "Та неа".

Председателят на федерацията на фермерските дружества от района на Кардица, Централна Гърция Вангелис Бутос, е казал пред гръцката агенция АНА-МПА, че решението за блокадите е взето и че тракторите вече са на селските площади, а днес фермерите ще обсъдят и формата на протестите в следващите дни.

Земеделските стопани в Гърция са недоволни от насъбралите се, според тях, проблеми в бранша, които с течение на времето са се изострили и са довели до драстично намаляване на доходите им.

Гръцкият парламент одобри снощи проектозакон за нови мерки за икономии, съдържащ фискални, енергийни и трудови реформи, изисквани от международните кредитори в замяна на отпускане на нов транш от спасителната програма за страната.

 

Проектът беше одобрен с мнозинство в 300-местния парламент, докато хиляди хора протестираха пред сградата на законодателния орган срещу болезнените мерки.

Протестиращите срещу проектозакона пред парламента в Атина и в Солун бяха над 20 000, допълва Асошиейтед прес. В даден момент в Атина около стотина крайнолеви демонстранти започнаха да хвърлят запалителни бомби и камъни срещу полицията, която беше образувала кордон около парламента. Полицията отговори със сълзотворен газ и шокови гранати, предадоха Ройтерс и ДПА. Няма данни за арести или за ранени в сблъсъците в столицата, добавя АП и уточнява, че демонстранти са напръскали полицията и с червена боя пред сградата на парламента.

Мярката от пакета с реформи, породила най-големи критики и протести, е тази за затягане на правото на стачкуване, предаде Франс прес. Сред стотината други разнородни мерки, има и такава за принудително продаване на онлайн търг на имущество, по-специално недвижимо, принадлежащо на длъжници, които не могат да възстановят на кредиторите дължимите суми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във