Банкеръ Daily

Свят

Гръцкият съд даде право на убежище на турски превратаджия

Гръцкият Държавен съвет - главният административен съд на страната - постанови да бъде дадено право на убежище на избягал след опита за преврат в Турция турски воннослужещ, съобщава електронното издание на в. "Хюриет".

Решението се отнася конкретно за единия от избягалите войници, но ще послужи като прецедент, отбелязва вестникът.

Държавният съвет отхвърли възраженията на гръцкото правителство по отношение на правото на Сюлейман Йозкайнакчъ да получи убежище в Гърция. Това решение на практика признава правото на убежище и на останалите избягали от Турция пучисти, коментира "Хюриет".

В решението на съда се цитира Женевската конвенция и се посочва, че няма достатъчно доказателства, че Йозкайнакчъ е участвал в опита за преврат и е член на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО).

Според гръцкия печат право на убежище в Гърция е признато на още трима от турските войници, избягали в съседната страна непосредствено след преврата през юли 2016 г.

Общо осем турски войници избягаха в Гърция часове след осуетения преврат в Турция. Те са обвинени от турските власти в участие в пуча и членство в организацията на Фетхуллах Гюлен (ФЕТО).

Това стана причина за влошаване на тона между двете страни през последните години, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган непрекъснато обвинява Гърция, че дава убежище на "пучисти". Стигна се дотам, че двама гръцки войници бяха задържани от турските власти и обвинени в шпионаж. Турско-гръцките отношения стигнаха точката на замръзване.

Наскоро турският съд обаче освободи двамата гръцки войници и те се завърнаха в Гърция. Последваха изявления на добра воля от гръцка страна заради жеста на Анкара.

Точно когато се очакваше разведряване в отношенията между Анкара и Атина, бе оповестена присъдата на гръцкия Държавен съвет. Това решение ще вдигне на крак Анкара и е немислимо да се мисли за какъвто и да е напредък, какъвто се очакваше в турско-гръцките отношения, посочват турски източници.

"Атина постъпи вероломно. Първо успя да издейства освобождаването на двамата гръцки войници от турския съд, които бяха обвинени в шпионаж, а после "заби ножа", като даде политическо убежище на турските военни - изменници и ще си понесе заслуженото", коментират тези източници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във