Банкеръ Weekly

Свят

Гръцкият стрестест изнерви Испания

Евентуалните бъдещи колеги Алексис Ципрас (вляво) и Евангелос Венизелос.

С наближаване на 25 януари, когато ще се проведат решителните за бъдещето на Гърция извънредни парламентарни избори, напрежението в Мадрид клони към точката на кипене. Защото никой не следи по-внимателно кампанията и не очаква по-нервно резултатите от вота от управляващата партия на Мариано Рахой.

От гледна точка на испанския кабинет гръцкото състезание прилича на генерална репетиция за испанските парламентарни избори в края на годината. И двете държави преминаха през горчиви стопански кризи, и двете имат безработица, гравитираща около 25%, народите и на двете загубиха доверие в утвърдените политически сили. И, което е най-важно, и Мадрид, и Атина са изправени пред едно и също предизвикателство - как да се справят с подема и евентуалния триумф на крайнолевите популистки партии - гръцката "Сириза" и испанската "Подемос", решени да разчупят досегашната ортодоксална икономическа политика.

Последните проучвания на общественото мнение дават преднина между 4-6.5% на "Сириза" пред втората в класацията "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас. А това вдъхва надежди на "Подемос", че може да последва примера на гръцкия си партньор, с който изгради близки връзки по време на едногодишното си съществуване. И двете формации са част от един и същи блок в Европейския парламент (Европейски обединени леви/Северни зелени леви) и се борят за прекратяване на фискалните ограничения и за частично отписване и преструктуриране на огромните дългове на страните им. "Подемос" и "Сириза" набраха подкрепа с обещанията си да увеличат публичните разходи и да прехвърлят на притежателите на дългови книжа за над 1.3 трлн. евро, емитирани от правителствата им, инкасираните загуби. Лидерът на "Сириза" - Алексис Ципрас, беше гостуващата звезда на първия конгрес на "Подемос" през 2014-а. Председателят на испанските леви Пабло Иглесиас пък върна жеста тази седмица, като се появи на митинг на гръцките си другари в Атина - поредният жест на взаимна подкрепа. Ирландската "Шин Фейн", която принадлежи към същата група в ЕП, също се надява евентуална победа на "Сириза"  да помогне за отклоняване на вниманието на Европейския съюз от бюджетните икономии като средство за справяне с икономическите кризи.

Опонентите на левите също не спят. Испанският премиер Мариано Рахой застана рамо до рамо с партньора си Самарас в Атина на 14 януари, за да отправи добре дозирано предупреждение към гръцките избиратели, че кабинет на крайната левица ще постави в риск дългоочакваното възстановяване на европейската периферия. Нещо повече, Рахой не спира да повтаря, че икономическите реформи се отплащат, като слагат край на рецесията. Той пристигна в гръцката столица след шест последователни тримесечия на икономически растеж и посочи страната си като доказателство, че предписаното от Евросъюза лечение действа. 

Политически наблюдатели обръщат внимание, че между "Подемос" и "Сириза" съществуват и важни различия по отношение на настроенията на електората. Според последните проучвания на обществените нагласи в Испания  "Подемос" получава 28.2% подкрепа, социалистите - 23.5%, а управляващите от Народната партия - 19 процента. С други думи, и трите партии ще спечелят между 20 и 30% от гласовете на избирателите всяка, което предполага години на политическа "блокада" на парламента.

В реч пред Камарата на гръцките търговци и индустриалци в началото на седмицата Самарас обеща, че ако "Нова демокрация" състави правителство, то ще намали постепенно корпоративния данък от сегашните 25 на 15% и ще отмени имуществения налог, започвайки със 7% намаление още през тази година. Той обвини "Сириза" в липса на яснота за данъчната стратегия и заяви, че левите ще въведат нови налози.

"Сириза" пък отговори, че ще въведе справедлива данъчна система и ще сложи край на корупцията и на укриването на данъци. Партията обеща да сложи край на спартанския режим, оставил без работа над 25% от гърците с поредица от мерки: безплатно електрозахранване на социалнослабите домакинства, останали без ток заради неплатени сметки; ваучери за храна на децата; безплатни здравни грижи на лицата без здравни осигуровки; подслон за бездомните; увеличение на минималната заплата от под 500 на 750 евро на месец; мораториум върху погасителните вноски на частни лица към банките за суми над 30% от разполагаемия доход и създаване на 300 хил. работни места.

По оценка на лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос тази амбициозна социална програма ще глътне поне 12 млрд. евро и Ципрас ще трябва да е магьосник като Хари Потър, за да намери тези пари, без да прилага ограничения. Венизелос обаче коментира за италианския вестник "Стампа", че е готов - при необходимост, да си сътрудничи дори с Потър след изборите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във