Банкеръ Daily

Свят

Гръцкият парламент разреши на хомосексуални двойки да отглеждат деца

Гръцкият парламент прие днес законов текст, позволяващ хомосексуални двойки, свързани с договор за граждански съюз, да могат да стават приемни родители, съобщава АФП. Законовото положение бе прието въпреки съпротивата на десницата и на крайната десница.

Текстът бе приет с гласовете на 161 депутати, а 103-ма гласуваха против. В залата присъстваха 264 депутати от общо 300 депутати в парламента, след като неонацистката партия "Златна зора" поиска поименно гласуване на законопроекта.

Във всяка партия депутати се дистанцираха от позициите на тяхната група, но най-общо законодателният текст бе гласуван от управляващата лява партия СИРИЗА и от лявоцентристката опозиция.

Консервативната "Нова демокрация", основната опозиционна сила, се противопостави на тази реформа, срещу която се обявиха и неонацистката партия "Златна зора" и партия "Независими гърци" - коалиционен партньор в правителството.

Това е една малка стъпка от страна на правителството, което обеща много повече, което не спази, коментира за АФП Григорис Валианатос, ветеран на хомосексуалната кауза в Гърция.

Той припомни, че въпреки обещанията, направени, докато е бил в опозиция, Ципрас не е предприел законодателни стъпки за разрешаване на хомосексуални бракове или осиновяване на деца от хомосексуални двойки.

Има обичай да се казва, че гръцкото общество е консервативно, но в крайна сметка успява да се покаже, че то не е чак толкова, каза друг активист, Лео Каловирнас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във