Банкеръ Daily

Свят

Гръцкият парламент не успя да избере президент

Гръцкият парламент не успя да избере президент по време на решителното трето гласуване в понеделник, съобщи "Ройтерс".

По закон, ако депутатите не изберат президент, парламентът трябва да се разпусне до 10 дни и да обяви предсрочни избори.

Единственият желаещ да заеме поста - бившият еврокомисар Ставрос Димас, не успя да получи необходимите 180 гласа в подкрепа на кандидатурата си в нито едно от трите гласувания. Той събра същия брой гласове като на втория рунд -  168 гласа.

Очаква се парламентарните избори да бъдат проведени в началото на февруари. Крайнолявата партия СИРИЗА, която иска да сложи край на споразумението на Гърция с ЕС и МВФ и да откаже плащанията по голяма част о дълга на страната има най-голяма подкрепа според проучванията на общественото мнение.

Внезапните избори може да попречат на международната финансова спасителна програма, която бе отпусната на страната, което може да постави под риск изплащането на дълговете на Гърция. Цялостната ситуация на нестабилност пък може сериозно да подкопае икономиката на държавата.

Премиерът на страната Антонис Самарас призова депутатите да подкрепят кандидатурата на Димас, за да не се стигне до разпускане на парламента. Въпреки това той заяви, че е сигурен, че партията му ще победи на изборите, които предстоят през февруари 2015 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във