Банкеръ Daily

Свят

Гръцкият парламент гласува в четвъртък Преспанското споразумение

Гръцкият парламент ще гласува в четвъртък споразумението, целящо да сложи край на дългогодишния спор между Атина и Скопие за името на Македония, заяви за Ройтерс парламентарен представител, пожелал анонимност.

Споразумението, постигнато между Атина и Скопие миналата година, беше ратифицирано от македонския парламент по-рано този месец. Подкрепата на гръцкия парламент е необходима стъпка, за да може бившата югославска република да започне процес за присъединяване към Европейския съюз и НАТО. Досега Гърция налагаше вето на този процес.

Цитираният официален представител заяви, че парламентарният дебат се очаква да започне в сряда и да завърши с гласуване в четвъртък вечерта.

Премиерът Алексис Ципрас, който спечели вот на доверие миналата седмица, изглежда е осигурил необходимото мнозинство, за да бъде одобрено споразумението в 300-местния парламент, посочва агенцията.

Ципрас се нуждае от гласовете на най-малко половината присъстващи депутати по време на вота за ратификация, но той заяви, че иска абсолютно мнозинство от 151 депутати.

Правителството внесе документа в парламента днес, след като вчера десетки хиляди хора участваха в демонстрация срещу споразумението в Атина, която прерасна в сблъсъци. Ранени бяха най-малко 25 полицейски служители, отбелязва Асошиейтед прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във