Банкеръ Daily

Ден след сделката с кредиторите

Гръцкият министър по европейските въпроси подаде оставка

Очаква се мястото му да заеме журналистът Йоргос Куритис

Ден след сключеното споразумение на гръцкото правителство с лидерите на еврозоната първата оставка в кабинета на премиера Алексис Ципрас вече е факт. Това е ротационният министър по европейските въпроси Никос Хунтис, който е и депутат от управляващата партия СИРИЗА. По информация на гръцкото издание "Катимерини" на негово място ще застане журналистът Йоргос Куритис. На практика това означава, че значителното мнозинство на СИРИЗА в парламента няма да бъде засегнато.

В същото време пък друг министър от гръцкото правителство скочи срещу сделката с международните кредитори. Против подготвяния документ се обяви министърът на икономиката и околната среда Панайотис Лафазанис.

"Така наречените партньори, преди всичко Германия, постъпиха със страната ни като с колония. С това решение те отменят народния вот, получен на референдума", заяви Лафазанис преди срещата на ръководството на управляващата партия СИРИЗА.

Според гръцкия министър на икономиката, проектът най-вероятно ще бъде одобрен от парламента с гласовете на опозицията. "Той обаче няма да получи одобрението на народа, който ще отмени споразумението със своята борба", категоричен е Лафазанис.

В началото на миналата седмица финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис напусна правителството. Аргументът му беше, че това ще улесни постигането на споразумение с международните кредитори. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във