Банкеръ Daily

Свят

Гръцки медици искат съдът да отмени задължителното ваксиниране

Съюзът на здравните работници в Гърция внесе иск във Върховния съд за отмяна на задължителното ваксиниране.

От 1 септември, съгласно решение на правителството, в неплатен отпуск до края на пандемията излизат всички неваксинирани здравни работници. Те остават без средстав и социални осигуровки. Фармацевтите и лекарите на частна практика са заплашени от високи глоби и отнемане на лиценз при отказ от имунизация.

Противоречиви са мненията на самите медици. Голяма част от тях призовават колегите си да се ваксинират, други са категорично против задължителния характер. Лекари предупреждават за риск от блокиране на болничния сектор при отстраняване на хиляди здравни работници.

Шефът на най-голямата фармацевтична компания в Гърция - Димитрис Янакопулос, заяви пред медиите, че мерките на правителството са „фашистки“ и по този начин „се изнудват хората, за да се ваксинират“. С почасова стачка днес и демонстрации медиците протестират срещу задължителното ваксиниране. Очаква се решението на Върховния съд по казуса.

Междувременно Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли искане от 672 професионални и доброволчески пожарникари срещу задължението за ваксина Covid-19 във Франция, съобщава "Франс 24". Решението на ЕСПЧ, публикувано в сряда, 25 август, относно задължението за ваксинация е първото такова.

Искът на пожарникарите, позоваващи се на "правото на живот" и "правото на зачитане на личния и семейния живот", е отхвърлен, защото съдът счита, че тези искания са извън обхвата на член 39 от неговите разпоредби.

672 -те пожарникари поискаха от ЕСПЧ "да спре задължението за ваксинация", предвидена в закона от 5 август 2021 г. относно управлението на здравната криза във Франция, да спре "разпоредбите, предвиждащи забрана за упражняване на тяхната дейност" за тези, които не искат да се ваксинират, както и прекъсване на плащане на възнаграждението им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във