Банкеръ Daily

Свят

Гръцки клиенти напускат ресторанта, ако влязат българи или румънци

Търговците подчертават, че имат постоянни клиенти от България и Румъния и не могат да реагират с недоверие към официални европейски сертификати за ваксиниране.

Публикациите в гръцките медии за фалшиви Covid сертификати от България и Румъния доведоха до напрежение и недоверие към клиентите от тези страни - засега само в Солун. Собственици на таверни в Солун разказват за случаи, когато гръцки клиенти напускат ресторанта, ако в него влязат българи или румънци. Подобно отношение е забелязано и в магазините, обявиха от Съюза на търговците в Солун, съобщи БНР.  

От друга страна търговците подчертават, че имат постоянни клиенти от България и Румъния и не могат да реагират с недоверие към официални европейски сертификати за ваксиниране.

Те са наблюдавали, че заради пандемията хората изпитват страх към всеки срещнат, а и медиите "нажежават обстановката" с недоказани обвинения срещу здравната система на съседните държави.

Според публикации в гръцки медии град Сандански, които е само на няколко километра от Серес, е предполагаема централа за издаване на фалшиви сертификати за ковид. Тази информация е достигнала до ръководители на следствени служби в Северна Гърция. Последвало е разследване, което до момента не е дало резултат. 

Въпросът за фалшивите сертификати е отново на дневен ред след интервю, дадено по гръцката държавна телевизия EРТ от мъж, говорещ с гръб към камерата, относно верига за търговия с фалшиви сертификати срещу 300 евро.

Според телевизията българската мрежа вече е активна в северната част на страната, а човекът, който говори пред ЕРТ, обяснява, че това е мрежа в България и посредничи само при интерес на гръцки гражданин, за да получи ЕС сертификат за ваксинация, без изобщо да е ваксиниран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във