Банкеръ Daily

Свят

Гръцки фермери плашат с блокада на българската граница

Протестиращите фермери в Гърция се заканват, че ще блокират за неопределено време националните пътни артерии в страната, в това число и границата с България при пункта "Промахон".

Фермерите настояват правителството да оттегли до събота предложения от него законопрект за пенсионната реформа, предаде гръцката телевизия "Скай".

На пункта "Прамохан" в момента имало над 1300 земеделски машини. Представител от щаба на протестиращите казал пред гръцката агенция, че днес се очаква да бъдат взети решения за това какви да е формата на по-нататъшните протести.

Над 500 трактора са разположени и в посока на контролно-пропускателния пункт "Ексохи" на гръцко-българската граница.

"Не е изключено да стигнем до пункта и да го затворим", казал от своя страна председателят на координационния комитет на фермерските сдружения Христос Гондиас.

Телевизия Скай информира, че готовност за блокади има и че над 250 земеделски машини са разположени и в района на Кулура на автомагистрала Егнатия.

Блокади са планирани още в областта Епир, Западна Гърция и на полуостров Пелопонес в южната част на страната.

По-рано днес над 6 хил. души се включиха в протеста пред гръцкия парламент заради готвена от правителството пенсионна реформа. В него участваха адвокати, лекари, инженери и представители на други професионални съсловия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във