Банкеръ Daily

Свят

Гръцката крайнодясна партия "Златна зора" е обявена за престъпна организация

Апелативният съд в Атина призна Йоргос Рупакиас, симпатизант на крайнодясната партия "Златна зора", за виновен за убийството през 2013 г. на рапъра антифашист Павлос Фисас, предадоха информационните агенции.

За виновни бяха признати 15 от общо 17 обвиняеми по този случай. Двама души бяха оправдани поради липса на достатъчно доказателства.

Съдът призна също за виновни всички подсъдими за нападението през 2012 г. на членове на профсъюза ПАМЕ, близък до Гръцката комунистическа партия.

В друго решение лидерът на "Златна зора" Никос Михалолиакос и още шест души от ръководството на бившата трета парламентарна сила бяха признати за виновни като ръководители на престъпна организация.

Присъдите се чуват от високоговорители пред сградата на съда, където са се събрали хиляди хора на антифашистка демонстрация. Според Асошиейтед прес събралите се пред съда са над 15 000 души. Когато множеството чу съдебните решения сред демонстрантите се разнесоха радостни възгласи и бурни аплодисменти.

Група демонстранти обаче хвърлиха коктейли "Молотов", а полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия.

Апелативният съд в Атина произнася днес присъдите по делото срещу "Златна зора", която бе призната от съда за престъпна организация. Съдебният процес започна преди повече от пет години и до момента е имал 453 заседания.

Този процес се смята за най-големия в Гърция след делото срещу лидерите на профашистката хунта на "черните полковници", управлявали страната между 1967 г. и 1974 г. За първи път в Гърция партия, която е била представена в парламента, е обвинена, че функционира като престъпна организация.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу приветства днешното решение на Апелативния съд, предаде в. "Катимерини".

"Днес е важен ден за демокрацията. Феноменът на екстремисткото политическо насилие винаги е бил чужд на дългата демократична традиция на страната", заяви Сакеларопулу.

"Днешното решение е потвърждение, че демокрацията и нейните институции винаги са способни да отхвърлят всеки опит за подкопаването им", добави гръцкият президент.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че решението "слага край на травматичен цикъл" в обществения живот на страната.

"Политическото му измерение, за щастие, беше решено от победата на демокрацията, която изгони нацистката формация от парламента (на изборите)", посочи той. "Сега независимото правосъдие дава своя собствен отговор".

Facebook logo
Бъдете с нас и във