Банкеръ Daily

Свят

Гръцката църква призовава за масова ваксинация

Синодът на Гръцката православна църква призова вярващите да се ваксинират срещу коронавирус.

Синодът на Гръцката православна църква призова вярващите да се ваксинират срещу коронавирус. Църквата дори разпространи отворено писмо от четири страници с 12  въпроса и отговора за ваксините, пише гръцкият вестник "Катимерини". 

В писмото подробно се обяснява ползата от ваксинацията, опасността от варианта Делта, както и разобличаване на най-разпространените антиваксърски конспиративни теории. 

"Коронавирусните ваксини не съдържат микрочипове. Това са нереалистични теории, основани на дезинформационни кампании в интернет. Също така ваксините не съдържат клетки от ембриони - такива ваксини няма", обясняват от Синода. 

Подкрепата на църквата ще бъде много ценна в борбата срещу коронавируса, защото религиозните хора са сред най-големите скептици в Гърция по отношение на ваксинацията.

Атина полага всички усилия да убеди гърците да се ваксинират, дори социалните служители са заплашени от уволнение, ако не се имунизират до 16-и август. До началото на септември задължителна ваксинация постепенно се въвежда за всички работещи в здравния сектор - както в общественото, така и в частното здравеопазване.

Беше приета и друга мярка -  на закрито в ресторантите и в културните институции ще се допускат единствено ваксинирани лица. Но ресторантите и баровете сами ще решават дали да приемат под открито небе и неваксинирани хора. Властите заплашват с високи глоби и тези заведения и институции: между 2000 и 5000 евро, плюс заплаха за затваряне при неспазване на мерките.

Премиерът Кириакос Мицотакис подчерта: "Трябва да върнем на ваксинираните техните законни права. И да убедим онези, които още са скептични".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във