Банкеръ Daily

Свят

Гръцка партия поиска преподаване на македонски в университета в Солун

Университетът на Македония в Солун

Гръцката партия "Виножито" ("Дъга"), която претендира да изразява интересите на етническите македонци в Гърция, поиска от Университета на Македония в Солун да въведе преподаване на "македонски език" в департамента си за балкански, славянски и източни изследвания, съобщава телевизия Скай.

Пред телевизията ректорът на университета Стелиос Катранидис отхвърли искането и го обяви за напълно недопустимо. "Хората, които са написали това писмо, не разбират как работят университетите. Те не приемат искания за програмите си от сдружения, партии, организации (...) И Министерството на образованието да ни беше предложило да въведем определени курсове в обучението на студентите си, щяхме да го приемем за недопустимо, какво остава да ни го иска партийна организация", каза ректорът.

Представители на "Виножито" наскоро поискаха и от Вселенския патриарх Вартоломей да посредничи с митрополитите от Северна Гърция (които са му подчинени духовно) за въвеждането на черкуване на "македонски език" за "македонското малцинство" в Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във