Банкеръ Daily

Свят

"Грийнпийс" блокира разтоварване на руски втечнен газ в Швеция

"Грийнпийс" съобщи, че нейни активисти са блокирали разтоварването на танкер с руски втечнен газ на терминал на финландската държавна компания "Газум", разположен в източното шведско пристанище Нюнесхамн, предаде Ройтерс.

Екологичната организация призова в специално изявление шведското правителство незабавно да спре вноса на руски изкопаеми горива. Тя посочи, че кораб на "Грийнпийс" и активисти с каяци са попречили на танкера "Корал енерджи" да акостира в пристанището, а други активисти са се качили по съоръженията, ползвани за разтоварване на газа.

"Фактът, че руски изкопаеми горива биват допускани в Швеция повече от шест месеца, след като Путин даде начало на кървавата си инвазия в Украйна, е крайно недопустим. Сигурни сме, че всички приходи от износа на изкопаеми горива се ползват от Русия за финансиране на войната", се посочва в съобщението на "Грийнпийс".

Танкерът е приближил пристанището на Нюнесхамн рано сутринта, но е бил принуден да обърне и да напусне около 8:00 ч. местно време, сочат данни на "Рефинитив". Корабът е бил натоварен на 4 септември в пристанище Висоцк.

Говорителка на "Газум" посочи, че танкерът е бил ръководен от представители на компанията. "Корабът все още е в района и чака, за да влезе безопасно в пристанището. Местната полиция също е на място, за да се погрижи за това", допълни представителката на "Газум".

"Газум" получава повечето от газа, който потребява и разпределя, от други страни, но все още малки количества продължават да пристигат от Русия по силата на обвързващ дългосрочен договор с "Газпром експорт", посочи още тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във