Банкеръ Daily

Свят

Грета Тунберг ще поучава милиардерите в Давос

На фона на задълбочаващото се неравенство между богатите хора  и всички останали, най-малко 119 милиардери ще прескочат до  Давос през идната седмица. В елитната група, чието общо лично състояние се оценява на около 500 млрд. щ. долара, са основателят на "Бриджуотър асошиейтс" - Рей Далио, управителят на "Блекстоун груп" - Стийв Шуорцмън, и главният изпълнителен директор на "Джей Пи Моргън Чейз" - Джейми Даймън. Те присъстват  в списъка от  над 2000 гости от стотина  държави, които ще уважат тазгодишната - 50-а юбилейна среща, на Световния икономически форум в Швейцария.

Въпреки растящите критики заради  недостъпността си, събитието продължава да удържа статуса си на първокласен център за директни контакти между  най-богатите хора на планетата, превозвани дотам  от цяла флотилия  частни самолети.  Там милиардерите обсъждат глобалните дела редом с политици, с банкери и с други видни личности от различни области. Тази година на форума е поканена и...странната  Грета Тунберг, която пак ще защитава  планетата.

Някои знатни гости изглеждат съвсем не на място от гледна точка на тазгодишната тема на събирането в Давос : "Всички заинтересовани страни за сплотен и устойчив свят". Както и с присъствието си на някои семинари, между които: "Балансиране на националното и на глобалното неравенство" и "Разрушаване на правните бариери за равноправие". Миналата година един от участниците в семинарите - холандският историк Рютгер Брегман, предизвика сензация с критиките си срещу присъстващите, че не обръщат внимание на данъчните гимнастики на богаташите. През тази седмица Брегман споделил в "Туитър", че не е поканен на тазгодишния форум. 

Това публично порицаване в никакъв случай не е убило апетита на супер-богатите да участват в срещата в Давос. Очакват се милиардери от поне 36 държави, включително двадесетина от Индия с общо лично състояние от 100 млрд. щ. долара, както и корабни магнати от Гърция, индустриалци от Тайван и собственици на вериги на дребно от Перу. На тазгодишния форум в Давос най-много богаташи - 33-а на брой, ще изпратят САЩ, сочи анализът  на списъка на участниците, направен от агенция "Блумбърг". Руските милиардери са на трето място (след тези от САЩ и от  Индия). Сред най-богатите личат имената на Олег Дерипаска и Виктор Векселберг - и двамата санкционирани от Вашингтон.

Според руския минен магнат Алишер Усманов, "Световният икономически форум в Давос е единственото по рода си място, където могат да се срещнат държавни глави, ръководители на глобалния бизнес и лидери на публичното мнение", което го прави "уникално място за размяна на идеи и възможности".  

Facebook logo
Бъдете с нас и във