Банкеръ Daily

Свят

Грета Тунберг се обяви срещу земеделските субсидии

Грета Тунберг

Младите климатични активисти, последователи на шведката Грета Тунберг, се опитват да спрат реформата на програмата на ЕС за субсидии за земеделие. Новият план на Тунберг е да спечели като ценен  съюзник за целта Европейския парламент, защото там също има хора с подобни идеи.

Участниците в движението #WithdrawtheCAP проведоха в понеделник (17 май) третата си среща с  заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс от началото на междуинституционалните преговори по Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС. Тимерманс, даде да се разбере, че няма много възможности да промени нещата. 

Според активистите преговарящите за бъдещата обща селскостопанска политика не отчитат климатичната криза  и вместо това започват реформа, която няма да бъде съобразена с Парижкото споразумение.

Много икономисти пък са на мнение, че Европа със своите субсидии държи цената на европейската продукция изкуствено занижена и това пречи на страните, които не са членки на ЕС да продават стоките си на международните пазари и така пряко допринася за бедността. Също така заради слаб контрол са били допуснати много злоупотреби с европейските средства.

Миналият ноември Европейската комисия приветства политическото споразумение между Европейския парламент и държавите от блока за съгласуването на правилата на общата селскостопанска политика за преходния период 2021—2022 г. Въпросните правила стъпват на принципа на приемствеността с действащите правила на ОСП, но внасят и нови елементи за гарантиране на плавен преход. Споразумението обхваща и интегрирането на средствата от Европейския инструмент за възстановяване в Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, което ще позволи на селското стопанство и икономиката в селските райони да се възстановят и ще им осигури устойчивост след пандемията от коронавирус.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във