Банкеръ Daily

Свят

Грета Тунберг отбеляза рождения си ден с протест

Шведската екоактивистка Грета Тунберг днес навърши 17 години, но вместо да празнува, отиде на обичайния си петъчен протест пред парламента в Стокхолм. Тя настоява за спешни мерки срещу климатичните промени. 

В Twitter тя написа : "Ученическата стачка - 72-а седмица" и публикува своя снимка, на която държи надпис "Ученическа стачка за климата".

Ученичката преживя силна година. Протестите й за защита на климата събраха милиони привърженици по целия свят. Тя произнесе страстна реч по време на срещата на ООН и получи куп индивидуални награди. Дори списание TIME я обяви за „Личност на годината”

Преди няколко дни бащата на Грета Тунберг - Сванте Тунберг, разказа пред Би Би Си (BBC), че дъщеря му е страдала от депресия в продължение на „три или четири години”, преди да започне да пропуска часовете в училище в петък, за да протестира срещу изменението на климата през 2018 г. Той каза, че поради депресията, Грета спряла да говори, да ходи на училище, а когато спряла да се храни, това било „абсолютния кошмар за един родител”. Впоследствие Грета проявила интерес към решаването на проблема. Тя нарекла родителите си „огромни лицемери“ за това, че не вземат достатъчно сериозно проблема с климата.

Младата екоактивистка донесе големи загуби на шведските авиокомпании. През 2019 г. нейната инициатива за отказ от летенето по климатични причини е допринесла спад с 4 процента в броя на пътниците на шведските летища, според летищния оператор Суедавиа (Swedavia). Ако тази тенденция се прехвърли в Европа, то авиокомпаниите ще бъдат изправени пред голям проблем.

Авиокомпаниите в момента са източник на под 3 процента от въглеродния диоксид в света. Този дял обаче ще се увеличи със засилването на авиотрафика и преминаването към възобновяема енергия на мястото на традиционните електроцентрали и задвижването на колите с петролни продукти.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във