Банкеръ Daily

Свят

Грета Тунберг нахока евродепутатите, че не правят достатъчно за климата

17-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг участва на 4 март на заседание на Европейския парламент, на което бе разисквано законодателно предложение, обвързващо Европейския съюз и страните членки с постигането на въглеродна неутралност до 2050 г. Ученичката заяви на евродепутатите, че не полагат достатъчно усилия за справяне с проблема.

„Европейският съюз трябва да води. Вие имате моралното задължение да го направите и имате уникалната икономическа и политическа възможност да се превърнете в реален лидер в климата. Вие самите обявихте, че се намираме в извънредна ситуация относно климата и околната среда. Вие казахте, че това е екзистенциална заплаха. Сега трябва да докажете, че наистина го мислите“, смята екоактивистката. 

"Трябва да вървим по път, основан върху науката. Всичко останало е капитулация. Това законодателно предложение за климата е капитулация, защото природата не се пазари и не можеш да сключиш сделки с физиката“, допълни Тунберг. 

При представянето на Грета Тунберг председателят на комисията по околна среда Паскал Канфан (Обнови Европа, Франция) заяви: „Всеки има своята роля. Аз съм дълбоко убеден, че това, от което се нуждаем, е енергията на нашите млади хора. Нито едно общество не би се преобразило, нито едно общество не може да отговори на предизвикателствата, пред които се изправяме в областта на климата, ако не използваме енергията, идваща от младите хора. Вие въплъщавате тази енергия“.

Законодателното предложение за климата

Европейската комисия представи в сряда предложение за включване на политическия ангажимент на общността за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г. в законодателството. Европейският законодателен акт за климата определя целта за 2050 г. и посоката за развитие на политиката на ЕС, но също така осигурява предвидимост за институциите, предприятията и гражданите. Същевременно Еврокомисията започва обществена консултация за бъдещия Европейски пакт за климата. Чрез нея обществеността ще участва в съвместното разработване на този инструмент.

Предложението е насочено към въвеждане на целта за въглеродна неутралност във всички политики на ЕС и на всички нива в обществото и икономиката. Законодателният текст трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и от Съвета, за да влезе в сила.

   

Грета Тунберг на заседанието на парламентарната комисия по околна среда на 4 март 

Планът на ЕС

Амбицията на ЕС да стане първият неутрален по отношение на климата блок в света до 2050 г. е в основата на Европейския зелен пакт, представен от Комисията Фон дер Лайен на 11 декември 2019 г.

През ноември 2018 г. Комисията за пръв път представи своята визия за неутрален по отношение на климата ЕС до 2050 г. в съответствие с целта на Парижкото споразумение повишаването на температурата да се задържи в световен мащаб до под 2°C и да се полагат усилия то да се задържи на 1,5°C. На 14 март 2019 г. Европейският парламент одобри целта на ЕС за постигане на нулеви нетни емисии на парникови газове. На 12 декември 2019 г. Европейският съвет одобри целта за неутрален по отношение на климата ЕС до 2050 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във