Банкеръ Daily

Свят

Грета Тунберг е "Личност на годината" на сп. "Тайм"

Списание "Тайм" провъзгласи активистката Грета Тунберг за "Личност на годината 2019".

16-годишната шведска тийнейджърка "успя да превърне безпокойството за състоянието на планетата в световно движение, призоваващо за глобална промяна", мотивират своето решение от изданието.

Тази година шведската тийнейджърка спечели слава със смелото си обръщение "Как смеете?" към световните лидери по въпроса за изменението на климата.

Главният редактор на "Тайм" Едуард Фелзентал каза, че Тунберг се е превърнала в "най-големия глас по най-големия проблем пред планетата през тази година, дошъл по същество от никъде, за да стане ръководител на световно движение".

Миналата седмица Грета стана носител и на наградата Right Livelihood, наречена "Алтернативна Нобелова награда".Тя беше наградена "за инспириране и засилване на политическите искания за спешни действия по изменението на климата въз основа на научни факти".

"Не можем да продължим да живеем, сякаш няма утре. Защото няма утре. Това е всичко, което искам да кажа", споделя Тунберг в своето интервю за "Тайм". По това време тя още е на лодката, която трябва да я отведе от Вирджиния до Португалия.

Тунберг започва своята стачка през август 2018 година. Тя пропуска училище и с малката си картонена табелка  Skolstrejk för klimatet ("Училищна стачка за климата") стои сама пред сградата на парламента на Швеция.

16 месеца по-късно се изправи пред лидерите на ООН, срещна папата и вдъхнови 4 милиона души да се присъединят към нея. На 20 септември 2019 се състоя най-голямата стачка за климата, правена някога, благодарение на нея.

Класацията за "Личност на годината" на списание "Тайм" съществува от 1927 г.

Днес Тунберг обвини политическите и бизнес лидери, че търсят вратички в правилата, за да подобрят имиджа си в борбата срещу климатичните промени.

"Изглежда това се е превърнало в някаква възможност за страните да договорят вратички и да избегнат да повишават целите си", заяви шведката на организираната от ООН среща на високо равнище в Мадрид, посветена на борбата с климатичните промени.

"Все още смятам, че най-голямата опасност не е бездействието. Истинската опасност е, когато политици и изпълнителни директори правят нещата да изглеждат така, сякаш се извършват истински действия, докато всъщност не се прави нищо освен хитро счетоводство и креативен Пи Ар", добави тя.

Политиците в Мадрид се опитват да намерят решение за проблемите при прилагането на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., чиято цел е да предотврати катастрофално глобално затопляне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във