Банкеръ Daily

Свят

Грандиозен парад за 9 май в Москва

В Москва се проведе грандиозен военен парад по повод 70-та годишнина от победата във Великата отечествена война срещу хитлеристка Германия.

По паважа на историческия Червен площад преминаха над 16 хиляди военнослужещи от всички родове войски и близо 200 единици сухопътна военна техника. В парада участват бойни машини от Втората световна война и войници с исторически униформи, а също така чуждестранни военни от страните от ОНД, от  Индия, Монголия, Сърбия и Китай.

Беше направена първата публична демонстрация на някои най-нови образци руска бронирана техника, разработена на платформите „Армата”, „Курганец” и „Бумеранг”.

Руският президент Владимир Путин приветства военнослужещите и хилядите московчани и гости на града. "Поздравявам ви за 70-годишнината от победата във Великата отечествена война. Днес, отбелязвайки тази свещена юбилейна дата, отново осъзнаваме пълната грандиозност на победата над нацизма", каза той.

„Хитлеристката авантюра се превърна в ужасен урок за целия свят. През 30-те години на миналия век просветена Европа не съзря веднага смъртната заплаха в идеологията на нацизма. Сега, 70 години по-късно, историята ни призовава към разум и бдителност. Ние не трябва да забравяме, че идеите за расово превъзходство и изключителност доведоха до най-кръвопролитния конфликт", посочи Путин.

Руският президент заяви още, че в конфликта са били въвлечени почти 80% от населението на Земята, много държави в Европа са били окупирани, а Съветският съюз поел върху себе си „най-жестоките удари на врага".

„Русия е благодарна на народите на страните от антихитлеристката коалиция и на антифашистите, борещи се срещу фашизма в различните страни. Ние не забравяме и нашите съюзници от антифашистката коалиция. Благодарни сме на народите на Великобритания, Франция и Съединените американски щати за техния принос за победата", каза Путин.

Той изрази благодарност и на антифашистите в различните страни, борили се в партизански отряди и в нелегалност, в това число и в самата Германия.

Над 2300 души - ветерани и гости - наблюдаваха парада от трибуните на площада. Сред гостите от чужбина са близо 30 държавни и правителствени ръководители, а също така генералните секретари на ООН Бан Ки Мун и на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Огромното мнозинство лидери на западни държави - съюзници на Русия във войната срещу нацистка Германия, отказаха да пристигнат за 9 май в Москва, защото я упрекват, че подкрепя и въоръжава проруските сепаратисти в Източна Украйна, което Русия категорично отрича.

Москва обаче разчита на присъствието на китайския лидер - Си Цзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и кубинският ръководител Раул Кастро. Там са и главите на грузинските сепаратистки територии Абхазия и Южна Осетия, непризнати от международната общност.

Някои пък избраха да пристигнат в Москва, без да участват в празненствата - чешкият президент Милош Земан и словашкият премиер Роберт Фицо например, няма да присъстват на парада, а германският канцлер Ангела Меркел ще бъде в Москва на 10 май.

Денят ще продължи с веселия на открито, в които се очаква да участват около 8 милиона московчани и гости на града, а вечерта руската столица ще бъде озарена от празничен салют.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във