Банкеръ Daily

Свят

Гражданите на Гданск чуват първите изстрели от Втората световна война

Старата част на Гданск е уникална с реките Висла и Мотлава, които се срещат в историческия му център, и заедно се вливат в Балтийско море.

Днес името на полския град Гданск или Данциг (на полски: Gdańsk; на немски: Danzig) ни връща към първия ден на Втората световна война. Претенциите на Германия към Свободния град Гданск стават главен повод за нападението над Полша. На 1 септември 1939 година германците обявяват включването на Данциг в състава на Третия райх и преминават към ликвидация на всички полски институции на негова территория, главни от които са полското пощенско управление и Военно-транзитният склад, явяващи се първите цели на немското настъпление в началото на инвазията.

Отбраната на полуостров Вестерплате, на полския бряг на Балтийско море, близо до град Гданск е първата битка от Втората световна война.

Според немската пропаганда войната започва уж заради отказа на Полша да предаде на Германия свободния град Данциг (Гданск) и да ѝ предостави правото да построи екстериториални транспортни магистрали за Източна Прусия. Според самия Хитлер „става дума за разширение на жизненото пространство и осигуряване на снабдяването, както и за решение на балтийския проблем“. На войната срещу Полша се гледа като на първи етап от борбата за световно господство. Успешното завършване на войната с Полша значително би подобрило позициите на Германия спрямо европейските ѝ съперници – Англия и Франция, които в лицето на Полша биха загубили своя съюзник на изток. През лятото на 1939 г. в Европа се създава ситуация, която е благоприятна за Германия - англо-френско-полската коалиция не представлява едно цяло нито във военно, нито в политическо отношение – засилена е увереността, че Англия и Франция няма да предприемат сериозни мерки при евентуално нападение над Полша. Освен това Германия изпреварва своите противници в подготовката за война. Същевременно, по силата на пакта Рибентроп-Молотов, територията на Полша е предварително разделена със СССР.

Вечерта на 31 август 1939 г. войници от СС нахълтват в зданието на радиостанцията в град Глайвиц (Гливице), близо до границата с Полша. Инсценирайки нападение на германска територия, те прочитат предварително написан текст на полски език. За по-голяма убедителност са докарани няколко криминални престъпници, преоблечени в полска военна униформа, които са застреляни на място.

А на 1 септември 1939 г. в 4 часа и 45 минути, в съответствие с План "Вайс" ("Бяло") Луфтвафе нанася удари по летищата, комуникационните възли, икономическите и административните центрове на Полша. Те не действат на големи формации, но покриват огромен периметър. Германският линеен кораб "Шлезвиг-Холщайн", предварително пристигнал в района на полското крайбрежие, открива огън по полуостров Вестерплате. Сухопътните сили на Вермахта преминават границата малко преди 6 часа същата сутрин. Концентрацията на предните полски пехотни сили не позволява да водят ефективни отбранителни сражения срещу моторизираните и бронетанкови дивизии на противника. Настъплението е улеснено от факта, че полските лидери се отнасят с презрение към укрепването на защитата и разчитат предимно на контраатаки. По тази причина моторизираните нашественици успяват съвсем лесно да нахлуят дълбоко в територията на Полша. Така оперативните планове  на немското командване се развиват безпогрешно в една първа демонстрация на теорията за мобилната война - блицкриг ("светкавична война") - нападателна оперативна военна доктрина, която се състои от предварителна бомбардировка (с артилерия или ВВС) и последваща атака с моторизирани сили, които използват елементите на бързина и изненада за предотвратяване изграждането на хомогенна вражеска отбрана.

Гданск е шестият по големина град в Полша, и най-важното полско пристанище. Градът се намира в историческия регион Гданска Померания, разположен край брега на Балтийско море. Гданск е разположен край Гданския залив в южната част на Балтийско море, в устието на река Мотлава при вливането й в Ленивка, един от ръкавите на река Висла. Населението на града възлиза на 460 517 души.

Ви́сла (на полски Wisła, на немски Weichsel) - най-важната и дълга река в страната, както и най-дългата и втора по пълноводност (след Нева) в басейна на Балтийско море. Дължината й е 1090 км, а тя се влива в морето в Гданския залив на 15 км източно от Гданск.

Гданск е споменат за първи път през 997 година в летопис за Св. Адалберт Пражки (католически светец, особено почитан в Бохемия, Полша и Унгария. На него се приписва авторството на най-старите известни чешки и полски духовни песни - "Господи, помилуй нас" и "Богородица") с името - Gyddanyzc.

Археологическите разкопки установяват, че на територията на Гданск е имало поселение още през V век. Славяни от племето поморяни започват да заселват района през VII век, а немски колонисти в XII век.

Стратегическото място на Гданск е причина градът да е обект на много интереси и битки. На 14 ноември 1308 година Гданск е завладян от Тевтонския орден (тевтонски произхожда от латинското teutonicus - немски) - третият голям рицарски орден, основан по времето на кръстоносните походи в Палестина след Ордена на йоанитите (Малтийския орден) и Ордена на тамплиерите. Германският орден функционира и в наши дни). От 1361 година градът става член на Ханзейския съюз (в Северна Европа в периода между XII и XVII век. Съюзът изгражда и поддържа търговски монопол в Балтийско море, част от Северно море и голяма част от Северна Европа. Градовете на Ханзата имат свои собствени закони и взаимно си осигуряват помощ и защита).

След края на Тринадесетгодишната война между Полско-литовската държава (или Жечпосполѝта) и Тевтонския орден (1466 г.) Гданск става част от Полша. В резултат на разделението на Полша през 1793 година градът е присъединен към Кралство Прусия, в което остава до края на Първата световна война.

Според Версайския мирен договор (юни 1919 г.) Гданск получава статут на свободен град, управляван от Общество на народите. През 1939 година Третият райх си връща града.

След края на Втората световна война Гданск преминава към Полша, с което от Германия са отделени региони от изключителна важност за историята и културата на немския народ.

Гданск е родно място на Гюнтер Грас (Günter Grass, 1927 г.) - немският писател, поет, драматург и публицист, Нобелов лауреат за литература през 1999 година. Още с първия си роман "Тенекиеният барабан" (Die Blechtrommel, 1959 г.) той се превръща в своеобразен говорител на поколението немци, израснали по времето на нацизма. В същото време заради някои свои произведения той е обвиняван от международните интелектуалци и общественост в антисемитизъм.

В полския град е роден и немският философ Артур Шопенхауер (Arthur Schopenhauer, 1788-1860 г.), автор на "Светът като воля и представа" (на немски Die Welt als Wille und Vorstellung) - основният му философски труд. Авторът започва да пише текста през 1814 г. и го завършва в края на 1818-а, a през следващата година излиза в малък тираж първото издание. Влияние върху произведението оказват Имануел Кант, Платон, будизмът и индийската философия (в частност веданта). Самият Шопенхауер счита книгата си за свое основно творение.

УЕФА реши финала на турнира Лига Европа през сезон 2019/2020 да се играе на "Арена Гданск" в полския град Гданск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във